Zahtevnost: *****
Čas priprave: 30 minut
Nasvet: polovico bele moke lahko zamenjamo z ajdovo moko ali polnozrnato moko ; okus čapatija lahko obogatimo s česnom, makom, ocvrto čebulo, orehi, drobnjakom, suhim paradižnikom ; indijski kruh lahko uporabimo kot prilogo jedi ali naredimo sendviče po svojem okusu
Sestavine za 4 osebe:
0,30 kg bele moke (tip 500, približno 16 zvrhanih žlic - 1 žlica - cca 2g)
1/2 čajne žličke soli
2 žlice kisle smetane
0,20 lit hladne vode
Priprava:
V skledo presejemo moko, dodamo sol in premešamo. Dodamo
kislo smetano, nato postopoma med mešanjem prilivamo vodo, da na koncu dobimo
čvrsto testo. Testo nato s pomočjo pesti še 5 minut mesimo, da postane gladko
in voljno. Vgneteno testo pokrijemo ter pustimo počivati 10 minut.
Testo razdelimo na 8 delov in oblikujemo kroglic, vsako
posebej na pomokani delovni površini razvaljamo v krog s premerom 15 cm
(debeline približno 3,5mm).
Na štedilniku močno segrejemo ponev (železno, lahko pa tudi
teflonsko), nato v njej spečemo vsak čapati posebej.
Indijski
kruh – čapati pečemo na vsaki strani dobro minuto. Pečene čapate spravljamo v
košarico, ki jo pokrijemo s kuhinjsko krpo.
Po vsakem pečenju čapatija, ponev
obrišemo s papirnato brisačo.
Postrežemo
še tople.
Indijski kruh lahko obogatimo s česnom, makom, ocvrto čebulo, orehi, drobnjakom, suhim paradižnikom...
Po eni strani valjanega testa potrosimo izbran dodatek in ga s pomočjo roke potlačimo, da se sprime s testom.
Ni komentarjev
Objavite komentar