Trenutni "IN" trendi v tujini in na sončni strani Alp so burgerji z različnimi Bar-B-Que omakami, ki obogatijo dokaj pusto goveje meso. Ob teh dejstvih, sem vključil svojo kulinarično "domišljijo" in sestavil burger z odlično bombeto z rukole in sezama, a pika na "i " je odlična in okusna domača žar omaka.
1,50 ure
Zahtevnost:
Sestavine za 6 burgerjev z domačo bombeto iz rukole in sezama
za DOMAČE BOMBETE potrebujete:
500 g moke tip 500
1 zavitek suhega kvasa (7 g)
7 g soli
0,30 l mleka
4 žlice olja
1 jajce
70 g semen sezama
50 g rukole
2 ščepca grobo mletega tribarvnega popra
za DOMAČO BAR-B-QUE OMAKO potrebujete:
14 žlic kečapa
8 žlic sojine omake
1/3 čajne žličke grobo mletega tribarvnega popra
2 čajne žličke začimbe kurkuma
1 čajna žlička mletega ingverja
za NADEV DOMAČEGA BURGERJA potrebujete:
900 g mletega govejega mesa
6 listov zelene solate
2 paradižnika
2 čebule
3 stroke česna
sol, grobo mleti tribarvni poper
olivno olje
PRIPRAVA:
V posodo presejete moko, dodate kvas, sezamovo seme, grobo nasekljano rukolo, sol, tribarvni poper, olje, jajce, vse skupaj prelijete z mlačnim mlekom ter s pomočjo lesene žlice mešate toliko časa, da dobite testno gmoto.
Testno gmoto stresete na pomokano delovno površino in s pomočjo dlani dobro pregnetete (10 minut).
Oblikujete hlebček, ga postavite v posodo, pokrijete s kuhinjsko krpo in pustite počivati 30 minut.
Vzhajan hlebček testa stresete na pomokano delovno površino in razrežete na šest enakih delov (cca 160 g).
S koščkov testa oblikujete majhne hlebčke, jih položite s presledkom na pekač, pokrijete s kuhinjsko krpo in pustite počivati 30 minut.
Tik pred peko na vsakem hlebčku, s pomočjo ostrega noža, naredite po tri zareze.
Kvašene hlebčke postavite v ogreto pečico na 180°C, za 30 minut.
Pečene domače mlečne bombete z rukolo in sezamom pokrijete s kuhinjsko krpo, da se ohladijo.
PRIPRAVA ŽAR OMAKE (BAR-B-QUE SAUCE)
V kozico stresete vse sestavine (kečap, sojina omaka, poper, kurkuma, ingver) in zalijete z 0,30 l vode.
Ko tekočina zavre, zmanjšate dovod toplotne energije na srednjo jakost in kuhate 30 minut, da nastane gosta zmes.
Med toplotnim postopkom žar omako večkrat premešate.
Kuhano omako pustite, da se ohladi.
NASVET
BAR-B-QUE OMAKO LAHKO SKUHATE IN OHLAJENO SHRANITE V HLADILNIK ZA VEČ DNI (do 5 dni).
PRIPRAVA DODATKOV
- Čebulo, paradižnik in česen očistite, narežete na tanke lističe ter pražite na olivnem olju toliko časa, da čebula oveni. Ko je zelenjava toplotno obdelana jo začinite z dvema ščepcema soli in grobo mletega tribarvnega popra.
- Liste zelene solate operete pod tekočo vodo, osušite in narežete na tanke rezance.
GOVEJ POLPET
Z mletega govejega mesa oblikujete šest krogcev (150 g) ter jih nato s pomočjo vlažnih dlani oblikujete v mesni polpet, debeline 1.5 centimetra.
Vsak mesni polpet na obeh straneh potrosite z dvema ščepcema soli in enim ščepcem tribarvega grobo mletega popra.
Goveje polpete pečete na pomaščeni ponvi z olivnim oljem 8 minut (vsaka stran 4 minute).
NASVET
Goveje polpete pecite na vroči ponvi, saj ob nižji temparaturi ponve, polpet izpusti veliko tekočine in se posledično kuhajo in ne pečejo. Ponev po peki ne očistite, saj se bodo na njej popekle bombete.
SESTAVLJANJE DOMAČEGA BURGERJA
Domače bombete prerežete na pol ter notranje dele bombet na hitro popečete na ponvi, v kateri ste pekli meso.
Spodnji del bombete premažete z eno žlico omake, obložite z narezano solato, nanjo položite govej polpet, na katerega položite še eno žlico žar omake ter obložite s praženo zelenjavo.
Na koncu pokrijete z zgornjim delom bombete.
SERVIRANJE
Ob burgerju postreže še žar omako in praženo zelenjavo.
Ni komentarjev
Objavite komentar