Osnovni recept za testenine iz kvašenega testa s paradižnikovo omako izhaja iz Italije. Testenine s paradižnikom so začeli pripravljati v odročnih vaseh, a omaka v recepturi je dobila še nekaj mojih dodatkov.
4 osebe |
50 minut |
TESTO
500 g moke, tip 500
350 ml mlačne vode
30 ml olivnega olja
1 žlica soli
1 čajna žlička kristalnega sladkorja
1 zavitek suhega kvasa (7 g)
OMAKA
150 g prekajene slanine
1 konzerva koščkov paradižnika v lastnem soku (400 g)
1 večja čebula
40 g grobo naribanega parmezana
2 stroka česna
olivno olje
sol po okusu
tribarvni grobo mleti poper po okusu
1/2 čajen žličke rožmarina
1/2 čajne žličke bazilike
noževa konica muškatnega oreščka
PRIPRAVA
V skledo stresemo moko. Dodamo sol in sladkor, potrosimo s suhim kvasom ter prelijemo z mlačno vodo in oljem.S pomočjo lesene žlice premešamo, da dobimo testno gmoto, ki odstopi od stranice posode.
Testno gmoto stresemo na pomokano delovno površino ter dobro pregnetemo.
Oblikujemo hlebček, ga postavimo v posodo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 25 minut.
Kvašeno testo stresemo na pomokano delovno površino. S pomočjo dlani ga razvlečemo na debelino 1.5 centimetra.
Narežemo trakove, širine približno 1.5 centimetra. Nato trakove natrgamo ali narežemo na manjše koščke.
Pizzicotte kuhamo v osoljeni vodi, 10 minut.
Kuhane odcedimo in splaknemo pod tekočo hladno vodo.
PRIPRAVA OMAKE
Čebulo očistimo in narežemo na manjše kocke. Narezani čebuli dodamo polovico na kocke narezane slanine in olje ter pražimo toliko časa, da čebula oveni.
Dodamo grobo sesekljan česen, koščke paradižnika v lastnem soku, 150 ml vode ter začimbe (sol in poper po okusu, rožmarin, bazilika, muškatni orešček). Ko omaka zavre, kuhamo 6 minut.
PRIPRAVA HRUSTLJAVE SLANINE
Polovico rezin prekajene slanine popečemo na vroči ponvi.
Na vsaki strani pečemo 30 sekund. Pečene rezine položimo na kos papirnate brisače in počakamo, da se ohladijo ter postanejo hrustljave.
Domače testenine iz kvašenega testa stresemo v pripravljeno omako.
Kuhamo 5 minut, da se okusi povežejo.
SERVIRANJE
Pizzicotte z omako serviramo na krožnik. Obložimo s hrustljavo slanino in potrosimo z grobo ribanim parmezanom.
Ni komentarjev
Objavite komentar