Moje prvo srečanje z molekularno kuhinjo. Vse skozi si
predstavljal da gre za velik »bav bav« in odlašal, a rezultat okusni mangovi špageti. Molekularna
kuhinja se sliši kot znanstvena fantastika, a vendar gre le za sodoben način
priprave hrane.
10 MINUT |
Kaj se potrebuje za sadne
špagete?
ŠPAGETI
3/4 skodelice mangove kaše (1 večji mango)1.5 čajne žličke agar agarja
OSTALO
olje, hladna voda, brizgalkaSam izraz se uveljavlja v zadnjem času. Čeprav zveni zelo kemijsko oz. kot znanstvena fantastika, pravzaprav pomeni način priprave jedi in živil tako, da se ohrani kar se da naraven, čist in prvinski okus. Iščejo se nove kombinacije okusov, a hkrati se spoznavajo živila kako reagirajo na različne termične postopke. Rezultat prvega mojega srečanja z »bav bavom« so okusni mangovi špageti, ki jih lahko uporabite kot dekoracijo pri sladicah ali dodatek v solati kateri je osnova sir, tuna, piščanec…
PRIPRAVA V SLIKOVNI OBLIKI
1
Mango očistimo, odstranimo koščico, narežemo na manjše koščke in zmeljemo v gladek pire.
Odmerimo 3/4 skodelice (merica: skodelica 250ml) mangovega pireja in dodamo 1.5 čajne žličke želirnega sredstva agar agar.
Ko sadni pire zavre, ob stalnem mešanju, kuhamo 2 minute.
Kremnemu sadnemu želeju vzdržujemo temperaturo nad vodno soparo (to je pomembno predvsem takrat, ko pripravljate večjo količino, saj se hitro trdi).
2
S pripravljeno kremo napolnimo brizgalko.
Z brizgalko, v dobro ohlajeno olje, brizgamo v daljših presledkih. Mangove špagete pustimo 2 minute v olju.
3
Sadne špagete preložimo v dobro ohlajeno vodo, za 2 minute.
3
Sadne špagete preložimo v dobro ohlajeno vodo, za 2 minute.
4
Špagete odcedimo. Preložimo v steklen kozarec, pokrijemo in shranimo, do uporabe, v hladilnik.
KOTIČEK ZA UGODEN NAKUP
Kje kupiti želirno sredstvo, ki ga lahko uporabljajo tudi vegetarijanci in vegani za
pripravo tort, pudingov, želejev… >>> AGAR AGAR
Ni komentarjev
Objavite komentar