Višnje in skuta so popolna kombinacija, a s sadnim kaviarjem dobimo popoln vizualni učinek...
12 TORTIC |
35 MINUT |
Kaj se potrebuje za slastne
skutine tortice?
NADEV
500 g skute
3 žlice kisle smetane
eno jajce
4 zvrhane žlice kristalnega sladkorja
en zavitek vanilijevega sladkorja (8 g)
2 žlici krušnih drobtin
ena čajna žlička nastrgane limonine lupine
ena skodelica višenj iz kompota
KAVIAR
160 ml višnjevega soka (tekočina iz kompota)
2 g agar agarja
hladno olje in voda
OSTALO
3 liste sveže valjanega vlečenega testa (250 g)
olje, voda, pekač za mafine, brizgalka
PRIPRAVA
V skledo stresemo skuto. Dodamo kislo smetano, jajce, kristalni in vanilijev sladkor, krušne drobtine ter nastrgano limonino lupino.
Sestavine dobro premešamo, da se povežejo.
Liste vlečenega testa položimo na delovno površino. Narežemo na 16 enakih kosov.
Kako najlažje narezati?
1. liste testa položite en na
drugega
2. prerežete na polovico in nato polovici
prerežete še enkrat na pol
3. rezanje ponovite pravokotno na
reze
Liste testa namažemo s hladno vodo in neenakomerno zlagamo.
Za vsak kupček zloženke porabimo štiri do pet koščkov testa.
Košček testa položite na delovno
površino in premažete s hladno vodo. Nato na testo položite drugi kos testa, ki
ga tudi premažete s hladno vodo. Postopek ponovite še dvakrat, s tem da četrti
košček ne premažete z vodo.
Predele za mafine na pekaču premažemo z oljem.
V predel za mafin položimo zloženko iz testa, pritisnemo, tako da se prime dna ter stranice pekača. Dobimo obliko testne skodelice. Postopek ponavljamo, da porabimo vse testne zloženke.
V vsako testno košarico položimo po nekaj višenj iz kompota.
Višnje prekrijemo s po eno dobro žlico skutinega nadeva.
Pekač postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 25 minut.
Pečene mini skutine tortice pustimo v pekaču, da se ohladijo. Nato jih odstranimo iz pekača in okrasimo z višnjevim kaviarjem.
Med tem ko se tortice pečejo, pripravimo višnjev kaviar.
1
V kozico nalijemo višnjev sok ter dodamo agar agar. Ko tekočina zavre, ob stalnem mešanju, kuhamo dve minute. Med kuhanjem nastane pena, ki jo po končanem termičnem postopku odstranimo.
2
Brizgalko napolnimo s tekočino ter v dobro ohlajeno olje brizgamo kapljice. V olju pustimo 2 minute.
3
Sadni kaviar preložimo v dobro ohlajeno vodo, za dve minute.
4
Kaviar stresemo na cedilo, splaknemo s hladno vodo in dobro odcedimo. Pretresemo v steklen kozarec, pokrijemo in shranimo v hladilnik (do 6 dni).
Agar agar (kanten) je želirno sredstvo, ki ga lahko
uporabljajo tudi vegetarijanci in vegani za pripravo tort, pudingov, želejev,
... >>> VEČ INFO IN NAKUP
Ni komentarjev
Objavite komentar