Moj cilj je bil, da nekaj jedi združim, vse skupa poenostavim, pridobim na času ter pripravim na moj način. Izhajal sem iz francoske solate, šunkinih zvitkov in nadevanih jajc, a rezultat slastna slana torta.
8 oseb |
25 minut |
200 g kuhane šunke
150 g graha
110 g koruze
45 g čebule
250 g korenja
4 jajca
110 g kislih kumaric
1 kocka koncentrata za govejo juho
200 g majoneze
200 g sladke smetane
1 zavitek mlete želatine (10 g)
sol
tribarvni grobo mleti poper
150 ml vode
olivno olje
PREDPRIPRAVA
- grah in koruzo iz konzerve operemo pod tekočo vodo ter dobro odcedimo- čebulo očistimo in grobo sesekljamo
- korenje očistimo, narežemo na kocke, skuhamo v soljeni vodi in dobro odcedimo
- jajca skuhamo v trdo, olupimo in narežemo na kocke
- kisle kumarice narežemo na kocke
- sladko smetano stepemo
- zavitek mlete želatine namočimo v nekaj žlicah hladne vode (6 min)
PRIPRAVA
V kozico nalijemo vodo, dodamo jušno kocko in kuhamo toliko časa, da se raztopi.V jušno osnovo postopoma dodajamo želatino in mešamo, da se razpusti. Nato dodamo majonezo in sladko smetano ter dobro premešamo. V pripravljeno tekočino stresemo mešanico iz graha, koruze, čebule, korenja, jajc in kislih kumaric.
Dobro premešamo.
Globok krožnik ali stekleno skledo, ki drži vsaj 1l po notranjosti namažemo z oljem in obložimo z rezinami šunke.
Šunko polagamo tako, da pokrijemo celotno površino sklede, a hkrati rezine segajo čez rob.
Pripravljeno zmes stresemo v skledo in po potrebi poravnamo.
Zmes prekrijemo s šunko, ki gleda čez rob in rezinami, ki so še ostale.
Skledo postavimo v hladilnik za 5 ur.
PRIPOROČAM ČEZ NOČ!
Strnjeno in dobro ohlajeno šunko stresemo na servirni krožnik.
Kako najlažje šunkino strnjenko dobiti iz sklede?
Rob strnjenke nežno pritisnete, da odstopi od stranice. Nato pokrijete skledo s servirnim krožnikom, obrnete, na rahlo potresete in odstranite skledo.
Če se vam zgodi in strnjenka ne gre iz sklede po zgornjem postopku. Postavite skledo za nekaj sekund nad vodno soparo.
Šunkino torto narežemo na poljubne kose.
Okusno jed lahko ponudite na pikniku, kot predjed, kot samostojno jed...
Ni komentarjev
Objavite komentar