Ob misli na potico, prvo pomislimo na orehe. Vendar tudi nekatere druge sestavine ponujajo popoln okus. A ena izmed sestavin so višnje v kombinaciji s čokolado.
klasičen pekač za potico / 30*12cm |
115 minut |
TESTO
500 g moke, tip 500
50 g kakava v prahu
125 g margarine
1 zavitek suhega kvasa (7 g)
2 jajci
200 ml mleka
90 g kristalnega sladkorja
2 zavitka vanilijevega sladkorja
nastrgana lupina 1/2 limone
ščepec soli
1 žlica ruma
NADEV
250 g višenj iz kompota
3 žlice kristalnega sladkorja
100 g čokolade za kuhanje
1 žlica cimeta
2 žlice kisle smetane
OSTALO
margarina, krušne drobtine, moka, mleko, sladkor v prahu
PRIPRAVA
Sestavinam v skledi dodamo jajci, prelijemo z mlačnim mlekom ter premešamo z leseno žlico, da dobimo testno gmoto.
Testno gmoto stresemo na pomokano delovno površino. S pomočjo dlani gnetemo 10 minut, da se sestavine dobro povežejo. Oblikujemo hlebček. Nato ga položimo v skledo in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pustimo počivati 30 minut.
KDAJ JE TESTO DOVOLJ PREGNETENO?
Hlebček prerežete na pol in sledi sestavin testa niso več vidne.
V skledo stresemo izkoščičene višnje iz kompota. Dodamo cimet in sladkor ter premešamo.
Čokolado za kuhanje grobo sesekljamo.
Hlebček kvašenega testa razvaljamo na debelino 1 centimeter, pravokotne oblike 30*35 centimetra.
Testo premažemo s kislo smetano in potrosimo s pripravljenimi višnjami ter čokolado.
Nadevano testo tesno zavijemo v zavitek.
Zavitek položimo v pekač, ki smo ga namazali z margarino in potrosili s krušnimi drobtinami. Pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 15 minut.
Pred peko potico premažemo z mlekom ter z zobotrebcem nekajkrat preluknjamo.
Pekač postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 70 minut.
Pečeno višnjevo potico s čokolado stresemo na leseno desko in pokrijemo s kuhinjsko krpo, da se ohladi. Pred serviranjem potico potrosimo s sladkorjem v prahu.
ŠE NEKAJ DROBNIH NASVETOV
- pri recepturi lahko uporabite sveži kvas - 30g ; kvas zdrobite, prelijete z mlačnim mlekom in pustite toliko časa, da se razpusti
- višnjev nadev lahko potrebuje več sladkorja, če so višnje bolj kisle
- količina mleko lahko nekoliko odstopa v odvisnosti od moke
Ni komentarjev
Objavite komentar