Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Višnjeva potica s čokolado

Ob misli na potico, prvo pomislimo na orehe. Vendar tudi nekatere druge sestavine ponujajo popoln okus. A ena izmed sestavin so višnje v kombinaciji s čokolado.
klasičen pekač za potico / 30*12cm
115 minut
Kaj se potrebuje za slastno potico?
TESTO
500 g moke, tip 500
50 g kakava v prahu
125 g margarine
1 zavitek suhega kvasa (7 g)
2 jajci
200 ml mleka
90 g kristalnega sladkorja
2 zavitka vanilijevega sladkorja
nastrgana lupina 1/2 limone
ščepec soli
1 žlica ruma
NADEV
250 g višenj iz kompota
3 žlice kristalnega sladkorja
100 g čokolade za kuhanje
1 žlica cimeta
2 žlice kisle smetane
OSTALO
margarina, krušne drobtine, moka, mleko, sladkor v prahu

PRIPRAVA
V skledo stresemo moko, kakav in kvas. Dodamo še kristalni in vanilijev sladkor, nastrgano limonino lupino, sol, rum in na koščke narezano margarino, ki je bila nekaj časa na sobni temperaturi.
Sestavinam v skledi dodamo jajci, prelijemo z mlačnim mlekom ter premešamo z leseno žlico, da dobimo testno gmoto.
Testno gmoto stresemo na pomokano delovno površino. S pomočjo dlani gnetemo 10 minut, da se sestavine dobro povežejo. Oblikujemo hlebček. Nato ga položimo v skledo in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pustimo počivati 30 minut.

KDAJ JE TESTO DOVOLJ PREGNETENO?
Hlebček prerežete na pol in sledi sestavin testa niso več vidne.
V skledo stresemo izkoščičene višnje iz kompota. Dodamo cimet in sladkor ter premešamo.

Čokolado za kuhanje grobo sesekljamo.
Hlebček kvašenega testa razvaljamo na debelino 1 centimeter, pravokotne oblike 30*35 centimetra.
Testo premažemo s kislo smetano in potrosimo s pripravljenimi višnjami ter čokolado.
Nadevano testo tesno zavijemo v zavitek.
Zavitek položimo v pekač, ki smo ga namazali z margarino in potrosili s krušnimi drobtinami. Pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 15 minut.
Pred peko potico premažemo z mlekom ter z zobotrebcem nekajkrat preluknjamo.
Pekač postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 70 minut.
Pečeno višnjevo potico s čokolado stresemo na leseno desko in pokrijemo s kuhinjsko krpo, da se ohladi. Pred serviranjem potico potrosimo s sladkorjem v prahu.

ŠE NEKAJ DROBNIH NASVETOV
- pri recepturi lahko uporabite sveži kvas - 30g ; kvas zdrobite, prelijete z mlačnim mlekom in pustite toliko časa, da se razpusti
- višnjev nadev lahko potrebuje več sladkorja, če so višnje bolj kisle
- količina mleko lahko nekoliko odstopa v odvisnosti od moke
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo