Bagel, poznan tudi kot Bajgiel, spada med izdelke iz kruha,
a original recept izvira iz Poljske. Pripravlja in oblikuje se ročno, iz kvašenega
testa bele pšenične moke. Osnovni recept se dopolnjuje s posipom, s semeni ali soljo,
obstajajo pa tudi različne vrste testa. Kruhki so najbolj priljubljeni v
Severni Ameriki, še posebej med judovskim prebivalstvom.
8-10 kruhkov |
70 minut |
Kaj se potrebuje za okusne
ajdove kruhke, ki jih lahko postrežete za zajtrk ob navadnem jogurtu, uporabite
za sendviče…
TESTO
400 g ajdove moke
200 g bele moke, tip 500
400 ml mlačne vode
1 čajna žlička kristalnega sladkorja
2 čajni žlički soli
20 ml olivnega olja
1 zavitek suhega kvasa (7 g)
1 čajna žlička pecilnega praška
1 čajna žlička pecilnega praška
OSTALO
2 žlici cvetličnega medu
2 žlici sezamovih semen
2 žlici mletega maka
2 žlici mandljevih lističev
PRIPRAVA
V skledo stresemo ajdovo in belo moko. Dodamo sol, kristalni sladkor, pecilni prašek in suhi kvas. Prelijemo z mlačno vodo in olivnim oljem. S pomočjo žlice premešamo, da dobimo testno gmoto.
Testno gmoto stresemo na pomokano delovno površino in dobro pregnetemo (8 minut).
Testo oblikujemo v hlebček, ga postavimo v skledo in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pustimo počivati 25 minut.
Ajdovo testo stresemo na pomokano površino in razvaljamo na debelino 1.5 centimetra. S pomočjo kozarca, premera 8 cm (pol litrski kozarec), izrežemo kroge. Nato s pomočjo kozarca za žganje izrežemo na sredini kroga luknjo.
Ostanke testa pregnetemo, oblikujemo hlebček in ponovimo zgornji postopek.
Izrezane kroge testa pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati dokler nam ne zavre voda (2 litra), kateri smo dodali cvetlični med.
Ajdove testne kroge blanširamo v vreli vodi (na vsaki strani 1 minuta).
Blanširane kruhke, s pomočjo penovke, vzamemo iz vode. Po eni strani jih povaljamo v mešanici semen (mak, sezam, mandlji) ter jih nato polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
Pekač s kruhki Bagels položimo v ogreto pečico na 185°C, za 20 minut.
Pečene kruhke pokrijemo s kuhinjsko krpo in počakamo, da se ohladijo.
Kruhke lahko ponudite za zajtrk. Naredite pa lahko tudi sendviče...
Ni komentarjev
Objavite komentar