Slasten recept, ki je nastal med pospravljanjem shrambe in hladilnika.
Kaj se potrebuje za okusno pito?
TESTO
350 g moke, tip 500
200 g margarine za peko
1/3 čajne žličke soli
1/4 čajne žličke grobo mletega popra
40 ml hladne vode (4 žlice)
NADEV
200 g tuninega fileja
250 g rjavega fižola
1 večjo čebula
1 večje korenje
1/3 kumare
1 žlico nastrgane limonine lupine
1 žlico nastrgane pomarančne lupine
sok ene limone
nekaj listkov sveže bazilike
olivno olje
ščepec rožmarina
ščepec muškatnega oreščka
sol
tribarvni grobo mleti poper
OSTALO
4 jajca, sezam, margarina za mazanje pekača
PRIPRAVA - testo
V posodo stresemo moko in potrosimo s soljo in poprom. Nato dodamo na kocke narezano margarino, ki je bila nekaj časa na sobni temperaturi. Pokapamo z vodo ter pregnetemo, da dobimo testno gmoto.
Linško testo zavijemo v folijo za živila. Nato ga shranimo za 20 minut v hladilnik.
PRIPRAVA - nadev
Tuno narežemo na manjše kose. Potrosimo z nastrgano limonino in pomarančno lupino, grobo sesekljano baziliko ter pokapamo z limoninim sokom.
Premešamo in pustimo počivati 20 minut.
- čebulo očistimo in grobo sesekljamo
- korenje olupimo, operemo in naribamo
- kumaro operemo in naribamo
- rjavi fižol skuhamo / uporabite lahko tudi fižol iz konzerve
Zelenjavo (čebula, korenje, kumara) stresemo v kozico in pokapamo z olivnim oljem. Nato 4 minute pražimo.
Praženi mešanici dodamo tuno z marinado, fižol in začimbe (rožmarin, muškatni orešček, sol in poper po okusu). Pražimo 4 minute.
SESTAVLJANJE IN PEKA PITE
Okrogel pekač (premera 25 cm, višine 5 cm) premažemo z margarino in potrosimo s semeni sezama. Dve tretjini linškega testa razvaljamo v obliki kroga, premer pekača + višina roba. S testom obložimo pekač.
Testo, ki gleda čez rob, odrežemo.
Testo prekrijemo s folijo za živila. Nato v pekač stresemo sojo. Lahko uporabite tudi fižol ali riž.
Pekač postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 20 minut.
Nato s pekača odstranite polnilo, ki ste ga uporabili pri peki.
V pekač obložen s testom, stresemo nadev in ga enakomerno razporedimo po celotni površini.
Preostanek linškega testa, razvaljamo v obliki kroga, premera pekača.
S testom pokrijemo tunin nadev s fižolom.
Zunanji rob testa nežno, s prsti, pritisnemo, da se spodnji in zgornji del testa sprime.
Vrhnji del testa s pomočjo noža ali zobotrebca preluknjamo.
Pekač postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 35 minut.
Pečeno pito pustimo nekaj minut v pekaču, da se umiri. Nato jo odstranimo iz pekača in razrežemo na poljubne kose.
Ob piti postrežemo ocvrto jajce.
Ni komentarjev
Objavite komentar