S preprostega, kuhanega / paljenega testa, se da narediti kopico okusnih stvari. Ena od rešitev so karamelni krofki. Ob koncu recepture pa povezava še do nekaj idej...
5 oseb |
45 minut |
Kaj se potrebuje za sočne
karamelne krofke?
TESTO
2/5 margarine (100 g)
4 zvrhane žlice moke, tip 500
200 ml vode
3 jajca
1 ščepec soli
PRELIV
12 zvrhanih žlic sladkorja
200 ml vode
sok ene limone
1 čajna žlička nastrgane limonine lupine
3 žlice vanilijeve arome
2 žlici masla
PRIPRAVA KROFKOV
KUHANO / PALJENO TESTO
V kozico položimo margarino ter jo raztopimo. Dodamo moko in sol. Premešamo.
Prelijemo s hladno vodo in ob stalnem mešanju kuhamo toliko časa, da se naredi testni cmok, ki odstopi od stranic kozice.
Odstavimo iz vira toplotne energije.
Kuhano testo na pol ohladimo. Nato dodamo tri jajca in s pomočjo mešalnika zmešamo v gladko zmes.
S pomočjo dresirne vrečke, na pekač obložen s peki papirjem brizgamo kupčke, velikosti grozdja.
NASVET
V primeru, da nimate dresirne
vrečke, si lahko pomagate s PVC vrečko za živila. Vrečko napolnite s kuhanim /
paljenim testom, odrežete enega od spodnjih kotov in brizgate.
Kupčke testa pokapate z vodo, pekač položite v ogreto pečico na 185°C in pečete 20 minut. Nato zmanjšate temperaturo na 155°C in sušite 15 minut.
PRIPRAVA KARAMELNEGA PRELIVA
V ponev ali kozico stresemo kristalni sladkor. Nato ga pražimo toliko časa (cca 4 min), da se spremeni v svetlo rjav karamel.
Karamel zalijemo s hladno vodo in limoninim sokom. Dodamo limonino lupino in vanilijevo aromo ter kuhamo toliko časa, da se karamel stopi.
Večkrat premešamo.
VARNOSTNI NASVET
Ko karamel zalivate s hladno
vodo, bodite previdni. Saj se lahko zaradi neprevidnosti in reakcije karamela
na vodo opečete.
Nato dodamo maslo in kuhamo še toliko časa, da se raztopi.
Krofke iz kuhanega testa stresemo v posodo ali pekač in prelijemo s karamelnim prelivom.
Pustimo počivati eno uro.
Med počivanjem večkrat premešamo.
NASVET
Uporabimo toliko veliko posodo
ali pekač, da s krofki le prekrijemo dno. S tem se bodo veliko bolj navzeli
karamelnega sirupa.
Karamelne krofke zložimo na servirni krožnik ter pokapamo s preostankom sirupa.
KULINARIČNI NASVET
Krofke iz paljenega / kuhanega
testa lahko uporabite tudi za princes krofe, profiterole, minjone (sladica za en gližljaj, z različnimi
nadevi) ali pa za jušno zakuho. Kuhano testo oblikujete v žličnike, ocvrete in
dobite okusno prilogo. Testu lahko dodate mandeljne, parmezan ali zelišča…
Recepture >>> TUKAJ
Recepture >>> TUKAJ
Ni komentarjev
Objavite komentar