Osvežujoča sladica za poletne dni.
Kaj se potrebuje za osvežujoče
mini tortice?
KRHKO TESTO
350 g moke, tip 500
200 g margarine za peko
1/3 čajne žličke soli
40 ml hladne vode (4 žlice)
LIMONINA KREMA
sok osmih srednje velikih limon
9 žlic kristalnega sladkorja
2 žlici vanilijeve aroma
2 zvrhani žlici koruznega jedilnega škroba (gustin)
6 rumenjakov
8 žlic masla
KREMA ZA GRATINIRANJE
4 beljake
8 žlic kristalnega sladkorja
1 čajna žlička sode bikarbone
PRIPRAVA TESTA
V skledo stresemo moko. Dodamo sol, koščke margarine in
vodo. S pomočjo dlani pregnetemo in zmešamo v testno kepo.
Krhko testo zavijemo v PVC folijo in postavimo za pol ure v
hladilnik.
Testo razvaljamo na debelino pol centimetra. Nato ga razrežemo na kroge in z njimi obložimo udrte dele pekača za mafine, ki smo ga premazali z margarino.
Testo, ki gleda čez rob, odrežemo.
Testne košarice prekrijemo s PVC folijo. Nato v košarice položimo sojo (lahko uporabite tudi fižol. čičeriko ali riž).
Pekač postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 12 minut.
Iz pečenih košaric odstranimo sojo s PVC folijo. Nato odstranimo še košarice iz pekača.
PRIPRAVA LIMONINE KREME
V kozico nalijemo limonin sok. Dodamo kristalni sladkor in maslo. Ko tekočina zavre primešamo jedilni škrob, ki smo ga raztopili v nekaj žlicah hladne vode. Ob stalnem mešanju kuhamo 2 minute.
Kozico odstavimo iz toplotnega vira.
Kuhani zmesi dodamo rumenjake, vanilijevo aromo in dobro premešamo.
Beljake stepemo v trd sneg. Nato dodamo kristalni sladkor in soda bikarbone ter dobro premešamo.
Košarice iz krhkega testa napolnimo z limonino kremo.
Nato preko limonine kreme položimo sneg iz beljakov.
Pripravljene tortice postavimo na pekač.
Pekač postavimo v ogreto pečico na 180°C, za 12 minut.
NASVET
Limonin sok lahko nadomestite s
sokom pomaranče ali rdeče grenivke. Uporabite lahko tudi sveže zmleto kašo
jagod, borovnic, malin…
Če uporabite sadno kašo uporabite polovično količino jedilnega škroba. Recepturi prilagodite tudi količino sladkorja, odvisno od sadja!
Če uporabite sadno kašo uporabite polovično količino jedilnega škroba. Recepturi prilagodite tudi količino sladkorja, odvisno od sadja!
Ni komentarjev
Objavite komentar