Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Slivova galette

Galette je kuharski izraz, ki izvira iz francoske kuhinje. Z besedo se označuje okroglo pecivo, ki je narejeno iz različnih vrst testa z različnimi nadevi. V originalu gre za ajdovo testo z okusnim nadevom in spada v skupino palačink. S časoma so nastale tudi druge verzije in jih imenujejo tudi velik piškot.
Galette je kuharski izraz, ki izvira iz francoske kuhinje. Z besedo se označuje okroglo pecivo, ki je narejeno iz različnih vrst testa z različnimi nadevi. V originalu gre za ajdovo testo z okusnim nadevom in spada v skupino palačink. S časoma so nastale tudi druge verzije in jih imenujejo tudi velik piškot.

Kaj potrebujete za preprosto pripravo okusne sladice?

KRHKO TESTO
350 g moke, tip 500
200 g margarine za peko
1/3 čajne žličke soli
40 ml hladne vode (4 žlice)
NADEV
450 g sliv
2 zvrhani žlici kisle smetane
4 žlice slivove marmelade
2 žlici vanilijeve arome
2 žlici pšeničnega zdroba


PRIPRAVA

V skledo stresemo moko. Dodamo sol, koščke margarine in vodo. S pomočjo dlani pregnetemo in zmešamo v testno kepo.

Krhko testo zavijemo v PVC folijo in postavimo za pol ure v hladilnik.
Slive operemo, osušimo in odstranimo koščice.
Nato dodamo kislo smetano, pšenični zdrob, marmelado in vanilijevo aromo. Dobro premešamo in pustimo počivati 15 minut.
Krhko testo stresemo na pomokano delovno površino in razvaljamo, v obliko nepravilnega kroga.
Slivov nadev stresemo na sredino razvaljanega testa. Nato prazne dele testa prepognemo navzgor, tako, da pokrijemo del nadeva. Na stičiščih testa nežno pritisnemo, da se testo sprime.

Slivovo galette postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 40 minut.

Pečeno pecivo pustimo nekaj minut, da se umiri. Nato ga razrežemo na poljubne kose in serviramo.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo