Humus je namaz iz čičerike z dolgo
zgodovino, a izvira iz Libanona. Namaz
je priljubljen med vegetarijanci in vegani. V originalu se pripravlja le iz
čičerike in sezama, a doda se nekoliko jogurta za lažje mazanje. Obstaja kopica
receptur, a pred vami je moja verzija.
SESTAVINE
250 g čičerike ena
konzerva bruto / 400 g
240 g jajčevca
240 g podolgovate
rdeče paprike
240 g paradižnika
140 g rdeče čebule
5 strokov česna
½ čajne žličke soli + za pečenje
¼ čajne žličke tribarvnega grobo mletega popra + za pečenje
olivno olje
|
PRIPRAVA
- čebulo olupimo
- paradižnik operemo, osušimo in odstranimo "muho"
- jajčevec operemo, osušimo in odrežemo zeleni del
- papriki odstranimo pecelj, operemo pod tekočo vodo in osušimo
- česen olupimo
Na pekač položimo kos peki papirja. Pripravljeno zelenjavo položimo na pekač. Potrosimo s tremi ščepci soli, dvema ščepcema grobo mletega tribarvnega popra in pokapamo z olivnim oljem.
Pekač postavimo v ogreto pečico na 200°C, za 60 minut.
Pečeno zelenjavo stresemo v posodo in s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo.
Zmleti zelenjavi dodamo čičeriko, sol in poper.
Zmeljemo v kremasto zmes.
Humus preložimo v stekleno posodo, pokrijemo in do uporabe shranimo v hladilnik.
PRIPOROČILO
Namaz humus naj bo shranjen v
hladilniku »čez noč«, da se dobro ohladi in s tem dobi polnejši okus.
NAMIG
Tako pripravljen humus imate
lahko shranjen v hladilniku do 5 dni.
Ni komentarjev
Objavite komentar