Moje okusno priporočilo za preprosto solato. Hkrati cvetača koristno deluje na naš organizem.
KAJ POTREBUJETE ZA PRIPRAVO OKUSNE SOLATE?
1 kg cvetače z zelenjem
1 čajna žlička soli
½ limone
50 ml mleka
SESTAVINE ZA PRELIV
2 jajci
4 kisle kumarice
1 zvrhana žlica kaper
½ čebule
125 ml kisa od kislih kumaric
2 zvrhani žlici majoneze
tribarvni grobo mleti poper
POSTOPEK PRIPRAVE
Cvetačo operemo pod tekočo vodo in odrežemo korenino. V kozico nalijemo vodo. Dodamo sol, limono in mleko. Počakamo,
da voda zavre. Cvetačo z listi položimo v krop, tako da cvet gleda navzgor. Kuhamo 22 minut. Kuhano cvetačo preložimo v cedilo in oplaknemo s hladno vodo.
Čas kuhanja cvetače prilagodite velikosti. Kilogramsko cvetačo, da sem dobil "na zob" oz. "al dente" sem kuhal 22 minut.
Mleko in limono dodate zato, da obdržite naravno (belo) barvo cvetače.
Jajci skuhamo v trdo. V posodo položimo na kose narezane kisle kumarice, jajci in čebulo, kapre ter majonezo. Začinimo s poprom. Prelijemo s kisom kislih kumaric in s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v kremasto zmes. Po potrebi solimo.
Jajca kuhajte v dobro osoljeni vodi, ker jih boste nato veliko lažje in "lepo" olupili.
Priporočam, da ste pozorni pri uporabi soli in jo dodate na koncu. Kajti, že kis kislih kumaric, majoneza in kapre ponujajo določeno stopnjo slanosti. Jaz osebno nisem uporabil soli pri prelivu.
Cvetačo položimo v servirno posodo in prelijemo s pripravljenim prelivom.
Polnejši okus solate! Priporočam, da servirate hladno cvetačo z dobro ohlajenim prelivom.
Recept uvrščam tudi v rubriko ZDRAVO in NIZKOKALORIČNO, kljub temu, da sem uporabil majonezo, ki je le dodatek k polnejšemu okusu. Če pa vam ne "diši", lahko uporabite tudi jogurt, kislo smetano...
Ni komentarjev
Objavite komentar