Kombinacija, ki ponuja popoln in osvežujoč okus.
KAJ SE POTREBUJE ZA PRIPRAVO OSVEŽUJOČE IN
SLASTNE SLADICE?
40 g pehtrana
35 g masla
90 g mletega sladkorja
110 g kisle smetane
500 ml sladke smetane
1 žlica vanilijeve arome
6 listov želatine
Še za dekoracijo… 3
marakuje, 1 vejica pehtrana in mleti sladkor
POSTOPEK PRIPRAVE…
Pehtran očistimo in narežemo na drobno. V ponev položimo maslo in ga raztopimo.
Raztopljenemu maslu dodamo pripravljen pehtran in mleti sladkor. Ob stalnem mešanju, ga karameliziramo.
Karameliziramo toliko časa, da dobimo zlato-rjavo barvo. Čas toplotnega postopka, na srednjem dovodu toplotne energije, 4-5 minut.
Karameliziran pehtran prelijemo z mešanico iz sladke smetane, kisle smetane in vanilijeve arome. Ko tekočina zavre, pustimo kuhati 3 minute. Dodamo liste želatine in mešamo toliko časa, da se raztopi. Odstavimo.
Liste želatine namočite za 5 minut v hladno vodo.
Mešanico iz sladke in kisle smetane ter vanilijeve arome dobro zmešajte, da se kisla smetana razpusti.
Zmes za strjenko nalijemo v modelčke. Postavimo v hladilnik, da se strnjenka strdi.
Modelčke pred polnjenjem splaknite s hladno vodo.
Zmes za strjenko lahko nalijete v poljubni model. Med drugim lahko uporabite model za torto (premer 15 cm)... Kovinski model premažite z maslom ali splaknete s hladno vodo.
Priporočam, da je strnjenka shranjena v hladilniku "čez noč". V hladilniku imate lahko shranjeno do 4 dni.
Če boste imeli shranjeno v hladilniku dalj časa, pokrite s PVC folijo, da se ne naredi trda povrhnica oz. skorja.
NAMIG ZA SERVIRANJE
Okusno strjenko pred serviranjem potrosite s semeni marakuje in zamrznjenim pehtranom.
Liste pehtrana položite na kos PVC folije. Potrosite z mletim sladkorjem in postavite v zamrzovalno skrinjo. Tik pred serviranjem vzamete iz skrinje.
Ni komentarjev
Objavite komentar