Rezultat igranja z artikli, ki je ponudil odlično sladico za poletne dni.
100 g svežega kremnega sira
200 g jagod
1 banana
2 vejice sveže mete
2 žlici mletega sladkorja
2 zavitka fondanta po 250 g, črni odtenek
In še… 250 g jagod, mleti sladkor
POSTOPEK PRIPRAVE…
Jagode očistimo, operemo pod tekočo vodo in osušimo. Nato jih narežemo na majhne kocke in stresemo v posodo. Dodamo na kocke narezano banano, sveži kremni sir, mleti sladkor in grobo zrezane liste sveže mete. Dobro premešamo.
Fondant razvaljamo (debelina 3 mm, v obliko pravokotnika), na delovni površini, ki smo jo potrosili z mletim sladkorjem.
Na spodnji rob (1.5 cm od spodnjega roba), s presledki, položimo jagodni nadev (1 slaba čajna žlička).
Fondant je kuhan in tehnološko obdelan sladkor v prahu. Različne okuse in barve dobijo z dodajanjem barvil in arom.
Fondant (masa za polnilo, okraševanje tort, izdelavo sladkega cvetja...) najdete v bolje založenih trgovinah. Lahko se igrate z barvami in kupite raznobarvne. Alternativa pri pripravi sladkih žlinkrofov je lahko tudi marcipanova masa.
Primemo spodnja roba in prekrijemo kupčke z jagodnim polnilom. Nato, napolnjen "rob", še enkrat prepognemo.
Odrežemo odvečni fondant. Med presledki na "svaljku" s prstom nežno pritisnemo. Razrežemo.
Razrezane koščke postavimo "po koncu" in na sredini, s prstom nežno pritisnemo, da dobimo obliko žlinkrofa. Postopek priprave ponavljamo toliko časa, da porabimo ves fondant in jagodni nadev.
Žlinkrofe s pomočjo čopiča očistimo, da odstranimo odvečni mleti sladkor, ki smo ga uporabili pri valjanju fondanta.
Žlinkrofe postavimo za pol ure v hladilnik. Ob žlinkrofih serviramo jagodni preliv, ki ga pripravimo iz 250 g svežih jagod in ene zvrhane žlice mletega sladkorja (jagode očistimo, operemo - dodamo mleti sladkor in s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v gladko zmes).
Namig pri pripravi nadeva! Ko jagode narežete, jih pustite nekaj časa stati, da se izloči tekočina, ki jo odcedite. Namreč, prevlažen nadev bo razmočil fondant in pri serviranju ne bo pravega efekta in okusa...
Čas shranjevanja v hladilniku! Pri sestavljanju in testiranju recepta sem imel žlinkrofe, pred serviranjem, shranjene v hladilniku. Rezultat testiranja! Do ene ure, je bilo točno tako kot si vse zamislil, a po štirih urah je bilo dno že razmočeno in je bilo problematično postavljanje na servirni krožnik.
Ni komentarjev
Objavite komentar