Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Zdrav piknik

Sezona piknikov se začenja v mesecu Maj in traja vse do jeseni. Na piknikih vsekakor ne manjka dobre družbe, hrane in pijače, a marsikomu ne uidejo prebavne težave in odvečni kilogrami. Je že res, da ob misli na piknik pogosto pomislimo tudi na kršenje pravil…
0
Sončni dnevi nas vabijo na prosto in nam omogočajo druženje v naravi. 

Sezona piknikov se začenja v mesecu Maju in traja vse do jeseni. Na piknikih vsekakor ne manjka dobre družbe, hrane in pijače, a marsikomu ne uidejo prebavne težave in odvečni kilogrami. Je že res, da ob misli na piknik pogosto pomislimo tudi na kršenje pravil…
Morda pa je prišel čas za nov tip piknika! Postavil sem si izziv kjer mesne naslade, kruh… zamenjajo domiselne jedi, po katerih se počutimo lahkotno. Še vedno pa ostajajo druge sestavine popolnega piknika – lepo naravno okolje, družba najdražjih, igre, zabava…
Pred pričetkom sestavljanja, pripravil osnovni koncept »ZDRAVEGA PIKNIKA«. Po testiranju okusnih in hrustljavih prodajnih artiklov PEGAN enostavno naravno, poiskal po trgovskih policah še ostale zdrave sestavine in žačel…


AVOKADOV MUS 
2 zrela avokada
sok ene limone
100 g dimljenega tofuja
10 listov sveže bazilike
1 ščepec soli
1 ščepec grobo mletega tribarvnega popra
po en zavitek presnih piškotov MACA IN KAKAV PEGAN ter BRUSNICE IN RAKITOVEC PEGAN

Avokado prepolovimo, odstranimo koščico in izdolbemo meso. Meso avokada pokapamo z limoninim sokom in s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v kremasto zmes.

Dimljeni tofu narežemo na čim manjše kocke in na hitro popečemo na vroči ponvi, brez dodajanja maščobe.

Kremasti zmesi iz avokada dodamo popečen tofu in grobo zrezano baziliko. Začinimo s soljo in poprom ter premešamo. 

Okusno in osvežujočo omako lahko serviramo kar v lupini avokada. Ob omaki serviramo presne piškote MACA IN KAKAV ter presne piškote BRUSNICE IN RAKITOVEC.  Piškoti s kaljenimi semeni in s svojim okusom se odlično podajo k omaki iz avokada.

NAMAZ IZ PEČENE ZELENJAVE 
2 paradižnika
2 rdeči podolgovati papriki
1 rdeča čebula
6 strokov česna
½ podolgovate kumare
sol in tribarvni grobo mleti poper po okusu
olivno olje
par vejic luštreka
en zavitek presnih krekerjev RDEČA PESA PEGAN

Zelenjavo (paradižnik, paprika, rdeča čebula, česen, kumara) očistimo in narežemo na večje kose.

Pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač. Pokapamo z olivnim oljem in začinimo po okusu s soljo in poprom. Pekač postavimo v pečico ogreto na 190°C, za 25 minut.

Pečeni zelenjavi dodamo vejice luštreka in s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v kremasto zmes.

Ob omaki ponudimo presne krekerje RDEČA PESA s kaljenimi semeni, ki se odlično podajo k omaki.

LOSOSOVA PASTETA 
100 g dimljenega lososa
1 zvrhana žlica kaper
1 vejica koprca za namaz + 2 vejice za dekoracijo
sok ½ limone
3 zvrhani žlici črnega sezama PEGAN
1 zavitek presnih krekerjev KONOPLJA PEGAN s kaljenimi semeni

Dimljen losos narežemo na koščke. Dodamo kapre, koprc in sok limone. S paličnim mešalnikom zmeljemo v gladek namaz.

Presne krekerje Konoplja položimo na delovno površino. Na vsakem naredimo kupček iz lososovega namaza. Vse skupaj potrosimo s sezamom in okrasimo s koprcem.

KORENČKOVI KLOBUČKI 
400 g piščančjih prs brez kosti in kože
90 g stebelne zelene
1 ščepec muškatnega oreščka
sol in tribarvni grobo mleti poper po okusu
4 žlice ostrigine omake brez glutena
100 g drobljenega zlatega lanenega semena Pegan
en zavitek presnih krekerjev PIKANTNI KORENČEK PEGAN s kaljenimi semeni

Piščančja prsa operemo pod hladno tekočo vodo in narežemo na manjše koščke. Nato koščke stresemo v kozico, dodamo stebelno zeleno in začinimo z muškatnim oreščkom, poprom in soljo. Zalijemo z vodo. Ko voda zavre, kuhamo 15 minut.

Piščančja prsa z zeleno odcedimo, dodamo ostrigino omako in s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v gladko zmes. Oblikujemo kroglice.

Polovico korenčkovih krekerjev razporedimo na delovno površino. Na vsakega položimo po eno piščančjo kroglico, ki smo jih povaljali v drobljenem lanenem semenu. Nato piščančje kroglice prekrivamo s preostankom krekerjav. Vsak piščančji klobuček nežno pritisnemo, da se krekerja in mesna kroglica sprimejo.

PRESNO VEGANSKA GIBANICA V KOZARCU 
·         Osnova
en zavitek presnih piškotkov ROŽIČI PEGAN s kaljenimi semeni
2 zvrhani žlici drobljenih zlatih lanenih semen Pegan
·         Plast 1
90 g mletega maka
3 žlice zgoščenega agavinega soka iz ekološke pridelave
·         Plast 2
1000 ml sojinega mleka / napitka
40 ml alkoholnega kisa ( 9 % kislost)
50 ml vode
2 ščepca soli
·         Plast 3
160 g mletih orehov
3 žlice zgoščenega agavinega soka iz ekološke pridelave
2 zvrhani žlici drobljenih zlatih lanenih semen Pegan
·         Plast 4
3 večja jabolka
1 ½ žlice zgoščenega agavinega soka iz ekološke pridelave
sok ½  limone
1 ščepec cimeta
+za dekoracijo drobljeno zlato laneno seme Pegan

Presne piškotke ROŽIČI zrežemo na čim manjše koščke. Dodamo drobljeni zlati lan in premešamo.

Maku primešamo zgoščen agavin soka iz ekološke pridelave.

Sojin napitek/mleko nalijemo v kozico in zavremo. V drugo kozico nalijemo alkoholni kis in vodo ter zavremo. Vrel sojin napitek prelijemo v stekleno ognjevarno posodo. Prilijemo vrelo mešanico kisa in vode ter dobro premešamo. Pustimo stati 4 minute. Nato primešamo sol, pokrijemo in pustimo stati 3 ure. Sesirjen sojin napitek precedimo skozi cedilo, obložen z bombažno krpo. Večkrat premešamo, da odvečna tekočina odteče. Krpo zavijemo v »culo« in ob tem močno stiskamo, da odstranimo čim več tekočine. »Culo« postavimo v hladilnik, za dve ure. Nato »culo« razpremo in odstranimo sojino skuto. Skuto shranimo v pokrit steklen kozarec. Do uporabe shranimo v hladilnik.

Mletim orehom dodamo zgoščen agavin soka iz ekološke pridelave in drobljena zlata lanena semena. Premešamo.

Jabolka operemo, prepolovimo in odstranimo semena. Nastrgamo. Dodamo limonin sok, cimet in zgoščen agavin soka iz ekološke pridelave. Premešamo.

Pripravimo 8 kozarcev. Dno kozarcev prekrijemo z mešanico iz presnih piškotkov ROŽIČI. Nato polagamo, v kozarec, po plasteh pripravljene nadeve. Plasti polagamo po sistemu mokro suho mokro suho (za mokro se štejejo jabolka in skuta / za suho mak in orehi – zlagate tako, da dobite iz vsakega nadeva po dve plasti – kozarec zaključen z jabolčnim nadevom)… Na koncu potrosite z drobljenimi zlatimi lanenimi semeni Pega.


Testiranje in priprava vseh teh okusnih receptov mi je vzela kar nekaj časa. A če pogledam nazaj te dni, kljub naporu, popolnoma zadovoljen z rezultatom.
Na pikniku se bo tako našlo za vsakega nekaj, kot pika na pa i je vsekakor presno veganska gibanica v kozarcu. 
Vsekakor ne morem mimo artiklov Pegan, ki so mi omogočili, da sem zdrav piknik izpeljal popolno. Več o celotni ponudbi PEGAN enostavno zdravo, kot tudi kje vse se da kupiti pa TUKAJ
PS: Če pa res ne gre brez žara, pa se naj pripravi še kak zelenjavni ražnjič... :-)
Za pripravo zdravega piknika boste porabili približno 70 minut. Nekoliko več časa vzame le sojina skuta, ki jo pa lahko brez problemov pripravite kak dan preje... 
oglasno sporočilo
Print Friendly and PDF
-->
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo