Lahka in zdrava kremna rižota, ki jo priporočam v poletnem času.
240 g pora
200 g okrasnega paradižnika
250 g paradižnikovih kock v lastnem soku iz konzerve
3 vejice bazilike
200 g riža
2 žlici nastrganega parmezana
2 stroka česna
1 ščepec muškatnega oreščka
½ čajne žličke soli
¼ čajne žličke grobo mletega tribarvnega popra
1 žlica masla
olivno olje
Por narežemo na tanke kolobarje, operemo v stoječi vodi in dobro odcedimo. Okrasni paradižnik, poznan tudi kot češnjev paradižnik, operemo.
Por in paradižnik stresemo v kozico, pokapamo z olivnim oljem ter pražimo (3-4 min) toliko časa, da por oveni.
Dodamo grobo sesekljan česen, grobo zrezano baziliko, kocke paradižnika in riž. Premešamo ter zalijemo s toliko vode, da sestavine v kozici prekrijemo. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Kozico pokrijemo, zmanjšamo dovod toplotne energije in kuhamo 18 minut. Med kuhanjem nekajkrat premešamo.
Pred serviranjem rižoti primešamo nastrgan parmezan, maslo in kaljena semena - črni sezam.
Črni sezam je med
vsemi vrstami sezama po sestavi najbogatejši, po okusu pa najbolj aromatičen.
Včasih so ga imenovali črno zlato in res je prava zakladnica hranil. Bogat je z
vitamini, minerali, beljakovinami in zdravimi maščobami. Zaradi svoje sestave je
nepogrešljiv kot dodatek v prehrani aktivnih športnikov, nosečnic,
vegetarijancev in veganov (beljakovine) in vseh, ki ne smejo uživati mleka. >>>
oglasno sporočilo
Ni komentarjev
Objavite komentar