Enostavno za
pripravo, a brancin bo med peko ohranil svoj popolni okus in sočnost.
2 brancina po cca 250 g / očiščena
2 ščepca popra
2 vejici rožmarina
½ limone
1.5 kg nemlete soli
2 beljaka
250 ml vode
Beljake stresemo v posodo in s pomočjo vilice stepemo. Prilijemo vodo, premešamo ter dodamo sol. Dobro premešamo, da dobimo kompaktno zmes.
Brancina operemo pod hladno tekočo vodo in s pomočjo papirnate brisače osušimo. Notranjost ribe začinimo s poprom ter nadevamo s tremi rezinami limone in vejico rožmarina. V pekač stresemo dobro tretjino pripravljene soli in enakomerno porazdelimo po pekaču.
Velikost in obliko solne podloge, prilagodite velikosti dveh brancinov.
Na solno podlogo položimo pripravljena brancina. Na ribi stresemo preostanek soli, ter razporedimo tako, da sta ribi prekriti. Pekač postavimo v ogreto pečico na 200 °C, za 40 minut.
S kuhinjskim kladivom potolčemo po zapečeni soli, da se naredijo razpoke.
Odstranimo zgornjo plast soli. Brancina, z nožem, zarežemo pri glavi in repu. Odstranimo kožo.
S pomočjo jedilnega noža in žlice odstranimo zgornji del fileja ter položimo na servirni krožnik. Odstranimo kost ter nato še spodnji del fileja.
Ob resnično okusnih filejih brancina priporočam, da servirate pražene šampinjone in blanširan brokoli. Pred serviranjem pokapate file brancina z olivnim oljem in priložite rezino limone.
Prvič pripravljal celo ribo pečeno v soli, a enostavnost priprave in okusi so me prepričali, da kadar bo na jedilniku riba v kosu bo le ta postopek... :-)
Ni komentarjev
Objavite komentar