Teta jesen poleg nižjih temperatur, ob pogledu na naravo ponuja pomirjujoče odtenke... A hkrati prinaša tudi manjše spremembe na jedilniku. Pri pripravi okusnih sladic v ospredje počasi vstopa preprosto in zelo hvaležno kvašeno testo, ki ponuja kopico rešitev.
Testo… 1 kocka kvasa Fala
500 ml mleka
250 ml smetane
1,05 kg moke
120 g masla
50 g sladkorja
5 rumenjakov
3 male žličke soli
Nadev… 250 ml mleka
3 žlice pšeničnega zdroba
500 g malin
250 g skute
150 g mascarpone sirčka
150 g sladkorja
2 beljaka
jajce
za premaz
Kvas Fala raztopimo v
toplem mleku in ga prilijemo k ostalim sestavinam brez masla. Zamesimo kvašeno
testo in med mešanjem dodajamo lističe masla. Najprej mešamo počasi, zadnjih
deset minut na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo med seboj in
začne testo odstopati od posode. Posodo pokrijemo in damo testo na toplo
vzhajati.
Med vzhajanjem
pripravimo nadev: v vrelem mleku skuhamo pšenični zdrob in mlačnega primešamo
skuti in mascarpone sirčku. Iz sladkorja in beljakov stepemo trd sneg in ga
skupaj s polovico malin nežno primešamo nadevu.
Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in
pustimo par minut počivati. Spočito testo razvaljamo in izrežemo majhne krogce,
ki jih po tri zlagamo v vrsto, tako da se delno prekrivajo. Na zadnjega
položimo žličko nadeva in pri tem začnemo zvijati skupaj. Dobljeni kolutek
prerežemo na sredini na pol in postavimo polovički pokončno na ravno odrezani
del na pekač.
Vrtnice premažemo s
stepenim jajcem, na sredino vsake pa položimo malino, nato jih damo ponovno
vzhajati za 20 minut. Vzhajane prestavimo v vročo pečico in pečemo pri 175°C
približno 25 minut, da se lepo obarvajo.
alergen tabla |
OGLASNO SPOROČILO, AVTOR SLIK IN RECEPTA : MIRJAM KAVČIČ, BONOPAN
odlična sladica
OdgovoriIzbrišiIzgeda odlično in kmalu sprobamo tudi okus �� ....
OdgovoriIzbrišiTo bo pa treba probat,sigurno je dobro,ker ima Slonček svoj rilček zraven ;)
OdgovoriIzbrišiTreba sprobati... nekaj.novega... mmm
OdgovoriIzbrišiTreba sprobati... nekaj.novega... mmm
OdgovoriIzbrišiNaredim naslednji vikend, morda z robidnicami namesto malin, slonček pa nima nadomestila :-)
OdgovoriIzbrišiIzgleda njami. Morma probati.
OdgovoriIzbriši