V jesenskem času se na
naših mizah velikokrat pojavi kostanj, ki ga lahko pečemo ali kuhamo. Kuhanega
pa lahko uporabite v recepturah za predjed, glavno jed in predvsem v receptih
za sladice. Meni osebno, do sedaj, tale spodnji najboljši…
sestavine |
KRHKO TESTO… 160 g moke tip 500
110 g margarine za peko
50 g mletega sladkorja
1 ščepec soli
2 žlici vode
MOUSSE NADEV… 150 g čokolade za
kuhanje
70 g mletega sladkorja
1 strok vanilije
200 g kremnega sira mascarpone
230 g očiščenega in mletega kostanja
50 ml sladke smetane
KOSTANJEV DROBLJENEC… 150 g
očiščenega in mletega kostanja
1 zvrhana žlica mletega sladkorja
OSTALO… margarina, moka in mleti
sladkor
Kostanj olupimo, stresemo v kozico, zalijemo z vodo in dodamo dober ščepec soli. Ko voda zavre, kuhamo 15 minut. Odcedimo, splaknemo in ponovno zalijemo z vodo. Ko voda zavre kuhamo še 15-20 minut (odvisno od velikosti). Kuhan kostanj odcedimo, a ko se na pol ohladi odstranimo še kožico. Zmeljemo.
V skledo stresemo moko. Dodamo sol, mleti sladkor in na kocke narezano margarino, ki je bila nekaj časa na sobni temperaturi. Premešamo, da dobimo "grudice".
Stresemo na gladko delovno površino in pregnetemo, da se sestavine povežejo.
Oblikujemo hlebček, ga zavijemo v PVC folijo ter ga postavimo v hladilnik, za 25 minut.
Hlebček krhkega testa razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini, v obliko kroga, premera pekača + višina roba.
Testo položimo v pekač, ki smo ga premazali z margarino in potrosili z mešanico iz moke in mletega sladkorja. Testo nežno pritisnemo, da se prime stranic pekača. Z vilico nekajkrat prebodemo!
Pekač postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 14 minut. Pečeno "košarico" iz krhkega testa, odstranimo iz pekača.
Količina testa, zadostuje za pekač premera 24 cm in višine 3 cm.
Margarino za peko lahko nadomestite z maslom.
Čokolado razlomimo v skledo. Dodamo sladko smetano in semena vanilijevega stroka. Raztopimo nad vodo soparo.
Raztopljeni čokoladni mešanici dodamo kremni sir mascarpone, mleti sladkor in zdrobljen kostanj. Dobro premešamo.
Kostanjevo mešanico nalijemo v "košarico" iz krhkega testa, po potrebi poravnamo ter postavimo v hladilnik, za 2 uri.
Zdrobljen kostanj stresemo v vročo ponev. Dodamo mleti sladkor in pražimo (4 min), da dobimo zlato rjavo barvo. Med praženjem večkrat premešamo!
Pito potrosimo s kostanjevim drobljencem in narežemo z ostrim nožem, ki ga pomakamo v vročo vodo.
alergeni |
Ni komentarjev
Objavite komentar