Čokoladni užitek brez slabe vesti!
sestavine |
1
liter mleka 3.5% mlečne maščobe
230
g kristalnega sladkorja
350
g čokoladnih solzic
180 g
grobo zdrobljenih orehov
Kozico oplaknemo s
hladno vodo, nalijemo mleko in dodamo sladkor. Ko mleko zavre, zmanjšamo dovod
toplotne energije na minimum in kuhamo 2 ure. Večkrat premešamo. Med dvournim
kuhanjem mleko ne sme vreti ali brbotati. Doma pripravljeno kondenzirano mleko
ohladimo.
Na trgovskih policah ga težje najdemo, a nič zato, saj ga lahko pripravimo sami iz samo dveh sestavin, kar doma. Pa še nepotrebnih dodatkov (E-ji, ojačevalci okusa…), ki jih dodajajo proizvajalci se izognemo!
Čokoladne kapljice stresemo v posodo in postavimo nad vodno soparo. Prilijemo 400 ml kondenziranega mleka in toliko časa segrevamo, da se čokolada raztopi. Odstavimo.
Mešanici stopljene
čokolade in kondenziranega mleka primešamo grobo zdrobljene orehe. V pekač
(18*27 cm) položimo kos peki papirja in nanj stresemo pripravljeno zmes.
Enakomerno porazdelimo po celotni površini. Postavimo v hladilnik, za 4 ure, da
se čokolada strdi in dobro ohladi.
Popolno čokoladno
naslado z orehi, ki bo zaokrožila slasten prazničen meni, narežemo na poljubne
kose. Preostanek kondenziranega mleka (cca 60 ml) pa lahko uporabite kot
nadomestek mleka pri kavi ali čaju.
Ni komentarjev
Objavite komentar