Domače kondenzirano
mleko! Kondenzirano mleko se uporablja pri pripravi sladic, a ponekod ga celo uporabljajo
kot nadomestilo za običajno mleko v kavi in čaju.
sestavine |
1 liter mleka 3.5% mlečne maščobe
230 g kristalnega sladkorja
Kozico splaknemo z vodo. Nalijemo mleko in dodamo sladkor. Postavimo na štedilnik, na srednji dovod toplotne energije in počakamo, da mleko zavre. Nato, takoj zmanjšamo dovod toplotne energije na minimum in kuhamo 2 ure.Na trgovskih policah ga težje najdemo, a nič zato, saj ga lahko pripravimo sami iz samo dveh sestavin, kar doma. Pa še nepotrebnih dodatkov (E-ji, ojačevalci okusa…), ki jih dodajajo proizvajalci se izognemo!
Kozico odstavimo in dobro ohladimo. Ohlajeno kondenzirano mleko lahko uporabimo za pripravo različnih sladic (sladoled, različne kreme za torte, sorbet...) ali pa shranimo v dobro zaprt kozarec in postavimo v hladilnik.POMEMBNI IN KORISTNI NASVETI… Med kuhanjem mleko nikakor ne sme vreti ali brbotati! Na začetku, ko mleko zavre obvezno mešajte, da neha vreti in se umiri. Drugače bo kipelo… Med kuhanjem - segrevanjem obvezno večkrat premešate (vsaj na 15 min)!
Ni komentarjev
Objavite komentar