Že nekaj časa me je "mučil" vijolični krompir in končno se je znašel na delovnem pultu.
sestavine |
300 g vijoličnega krompirja
2 rumenjaka
2 zvrhani žlici kisle smetane
2 ščepca soli + 1 čajna žlička
1 ščepec tribarvnega grobo mletega popra
1 ščepec muškatnega oreščka
2 vejice luštreka
Vijolični krompir operemo, položimo v kozico, zalijemo s hladno vodo, dodamo eno čajno žličko soli in skuhamo (ko voda zavre, kuhamo 22 minut). Kuhan krompir olupimo in narežemo na rezine.Znanstvene raziskave so pokazale, da vsakodnevno uživanje vijoličnega krompirja vrednost krvnega tlaka zniža za približno 4 % in hkrati ne vpliva na povečanje teže. Vsebuje veliko antocianina, ki je močan antioksidant, med drugim ga vsebujejo tudi borovnice, zato spada med najbolj cenjene sorte krompirja.
Pripravljen krompir položimo v pekač (uporabite lahko dva "porcijska") in prelijemo z mešanico, ki smo jo pripravili iz kisle smetane, dveh rumenjakov, grobo zrezanega luštreka ter začinjenim z dvema ščepcema soli, ščepcem popra in muškatnega oreščka. Pekač postavimo v ogreto pečico na 190 °C, za 15 minut.
Preprosto za pripravo in okusno krompirjevo pito sem serviral kot prilogo ob govejem fileju, iz žara. Lahko pa servirate tudi kot glavno jed (če servirate kot glavno jed, uporabite 500 g krompirja, 4 žlice kisle smetane, začimbe prilagodite količini in 3 rumenjake), a poleg pripravite listnato solato po lastnem izboru...
***
Ni komentarjev
Objavite komentar