Klasika, ki ne izostane v pustnem času.
sestavine |
KVASNI NASTAVEK
1 kocka svežega kvasa Fala
5 žlic mleka, 1 žlica
kristalnega sladkorja
TESTO ZA KROFE
500
g ostre moke
100
g masla
50
g kristalnega sladkorja
8
rumenjakov
125
ml mlačnega mleka
2
žlici ruma
1
dober ščepec soli
marelična
marmelada, čokolada
Pripravimo kvasni
nastavek: V posodico nadrobimo kocko svežega kvasa FALA, dodamo sladkor in mlačno
mleko ter premešamo. Pustimo stati 10 minut.
V kozico nalijemo
mleko in dodamo maslo, sladkor, sol in rum. Ob stalnem mešanju segrevamo toliko
časa, da se maslo raztopi. V skledo presejemo moko, prelijemo z mešanico iz
stopljenega masla, kvasnim nastavkom in razžvrkljanimi rumenjaki. Zmešamo v
testno gmoto. Stresemo na delovno površino in z močnimi pritiski pregnetemo v
prožno testo. Pokrijemo in pustimo počivati 35 minut.
Testo položimo na
pomokano površino in razvaljamo na debelino 1,5 centimetra. Izrežemo kroge, jih
pokrijemo s krpo in pustimo počivati 35 minut.
Pri izrezavanju lahko uporabite tudi modelček kakšne druge oblike, kot je kvadrat...
Vzhajane hlebčke
položimo (zgornji del gleda v olje) v olje, ogreto na 170 °C. Pokrijemo, po
štirih minutah odkrijemo, obrnemo in še do konca ocvremo (3-4 minute). Ocvrte
krofe napolnimo z marelično marmelado zmešano z malo ruma ali vroče vode,
ohladimo, potrosimo z mletim sladkorjem ter postrežemo.
V olje postavite ročaj lesene žlice in ko se začnejo ob ročaju nabirati mehurčki in plavajo proti površju, je pravšnja temperatura. Vsekakor je pa potrebno izbrati tudi pravo olje. Kljub zmotnemu prepričanju, se krofi najlepše ocvrejo v masti, je veliko lažje vzdrževati primerno temperaturo in tudi manj mastni so.
Ohlajene krofe lahko oblijete s čokolado in potrosite z barvnimi mrvicami.***
Ni komentarjev
Objavite komentar