Preprost za pripravo in zelo okusen tunin namaz za zajtrk, popoldanski prigrizek,
malico TO GO, osnova za tunino solato s testeninami...
Že od malih poslušam »da so ribe zdrave in da morajo biti na jedilniku vsaj
enkrat na teden«! To naj bi veljalo tudi za tuno, a svežo, ne
konzervirano… Sem pa tja mi kakšen teden ne uspe upoštevati tega »nenapisanega«
pravila, a takrat v jedilnik vključim vsaj konzervo. 😁Drugače tuna vsebuje
visokokakovostne beljakovine, ki ustrezajo ljudem v vseh obdobjih, a hkrati
vsebuje manj maščob kot svinjina, perutnina in govedina.
Konzervirano tuno
najpogosteje uporabim za pripravo namazov, solat, sendvičev in omak za
testenine. Meni osebno se v solati tuna lepo ujema z različnimi sestavinami,
kot so olive, artičoke, koruza, por, koromač, orehi, kuhan stročji fižol in krompir.
Pika na »i« pa vedno limonin ali limetin sok!
Vendar ni slabo vedeti za opozorila, ki so dostopna na spletu! Tuna iz konzerve je okusen ter zdrav obrok, vendar se naj uživanje omeji na eno večjo konzervo na teden. Konzervirana tuna je namreč obremenjena s težkimi kovinami, saj je tuna velika riba na koncu prehranske verige. Predvsem naj bi opozorilo veljalo za nosečnice in otroke.
1 konzerva tune v lastnem soku 195 g
1 mala konzerva koruze 160 g
1 mala konzerva graha 160 g
1 limona
1 pest mlade špinače
2 žlici majoneze
2 žlici ajvarja
6 polnozrnatih rogljičev
6 polnozrnatih rogljičev
Tuno odcedimo ter ji dodamo grah in koruzo iz konzerve, splakneno s hladno vodo in odcejeno. Dodamo majonezo, ajvar, limonin sok in premešamo.
Rogljiče prečno prerežemo na pol. Spodnje dele nadevamo z namazom. Nadev prekrijemo z listi mlade špinače. Vse skupaj pokrijemo z zgornjimi deli rogljiča.
Pri pripravi nisem uporabil soli. Saj kombinacija, za moj okus, sestavin ponuja dovolj visoko stopnjo slanosti. Polnozrnate rogljiče lahko zamenjate z rezinami toasta, drobnega kruhovega peciva...
***
Ni komentarjev
Objavite komentar