Slastna jed za prihajajoče praznike!
Prihajajo velikonočni prazniki, ki so hkrati tudi odličen izziv za vse gospodinje in gospodinjce... 😛 V večini vsako leto pripravljam klasiko (beri 😊šunka v testu, jajčni hren, orehova potica...)., a letošnji meni za veliko noč sem želel zastaviti nekoliko drugače oz sestaviti nekaj svežega... Slovenska kuhinja ponuja kopico odličnih jedi, ki se servirajo na Veliko noč, a ena izmed njih je Belokranjska fulanka.
V gospodarsko manj
razvitih predelih Slovenije so nastale jedi, ki so nadomestile velikonočno
šunko. Tako so med drugim na Koroškem pripravljali nabulano prato, na
gorenjskem gorenjsko prato, a iz Bele krajine prihaja fulanka. Na koncu je
nastala zelo okusna receptura, ki se lahko pripravi za veliko noč ali kadar
koli v letu.
Recept za okusno štruco s čemažem lahko pripravite tudi po Veliki noči iz ostankov šunke, kruha...
400 g kruha starega dan ali dva
1 šalotka
1 kranjska klobasa cca 200 g
2 stroka česna
2 žlici pesta iz čemaža
2 jajci
100 g prekajene slanine tanko narezane rezine
1 jušna kocka za govejo juho
⅓ čajne žličke kajenskega popra
Jušno kocko položimo v kozico, prelijemo s pol litra vroče vode in segrevamo toliko časa, da se raztopi.
Kruh narežemo na manjše kocke. Prelijemo z jušno osnovo, premešamo in pustimo, da se na pol ohladi.
Namočenemu kruhu dodamo na kocke narezano kranjsko klobaso, pesto iz čemaža, sesekljano šalotko in česen, kajenski poper ter jajci. Dobro premešamo.
Iz rezin prekajene slanine na leseni deski naredimo pravokotnik, velikosti cca 20*25 centimetra. Iz nadeva oblikujemo "štruco". Nato jo postavimo na slanino in zavijemo. "Štruco" postavimo v namaščen pekač.
Rezine polagate v dve vrste, eno poleg druge, da se nekoliko prekrivajo.Pekač postavimo v ogreto pečico na 185 °C, za 40 minut.
***
Ni komentarjev
Objavite komentar