Okusi za poletne dni!
Poletni čas v kuhinjo prinese nekoliko bolj svežo in lahko hrano, a velikokrat ne izostane morski priokus. Rižote vse pogosteje pripravljam iz pire, ješprenja in ajdove kaše, a riž nekoliko zapostavljam... 🙈🙉🙊
Pira je eno od
najstarejših žit, ki so ga gojili že pred več kot deset tisoč leti. Velja za
popolno živilo in vsebuje vse življenjsko pomembne snovi, in sicer v idealnem
razmerju, ki ne obremenjuje prebavil. Z njenim uživanjem telesu poleg
sestavljenih in enostavnih ogljikovih hidratov ponudimo tudi lahko prebavljive
beljakovine. Bogata je z rudninami in vitamini, vsebuje predvsem veliko
vitaminov B-kompleksa, pa tudi vitamine A, D in E ter fosfor, mangan, magnezij
in železo.
150 g pora
80 g gomolja zelene
1 pest listov bazilike
2 žlici kaper
250 g fileja osliča
1 žlica suhih zelišč za juho
¼ čajne žličke kajenskega popra
½ čajne žličke soli
olivno olje
Piro operemo v hladni vodi, odcedimo in stresemo v kozico. Zalijemo s hladno vodo, začinimo s soljo in skuhamo. Odcedimo.
Por narežemo na tanke rezine, operemo v stoječi vodi in dobro odcedimo. Gomolj zelene očistimo in narežemo na majhne kocke.
Zelenjavo stresemo na vročo ponev, pokapamo z olivnim oljem in pražimo 4 minute. Dodamo na kose narezan file osliča. Pražimo še 4 minute.
Praženi mešanici dodamo piro, kapre in začimbe (sol, kajenski poper, suha zelišča za juho). Zalijemo s 50 ml vode in kuhamo 4 minute. Pred serviranjem primešamo liste bazilike.
Kako kuhati piro?pira
Ko voda zavre,
zmanjšate dovod toplotne energije in ob rahlem vrenju kuhate 30 minut. Nato
kozico odstavite in pustite piro stati v vodi še 10 minut. Odcedite in
oplaknete s hladno vodo.
Ni komentarjev
Objavite komentar