Falafli so ocvrte kroglice iz pasirane čičerike ali boba in
začimb. Polni okus kroglic bo prepričal tudi mesojedce!
Še ena od receptur iz mojega junijskega izziva "POLETNA VEČERJICA" za tednik #NeDelo priloga #OdprtaKuhinja. 👌😋
Poreklo okusne vegetarijanske specialiteta seže daleč nazaj v preteklost in prihaja iz Bližnjega vzhoda. Po nekaterih zapisih izvira recept iz Egipta, a v današnjem Izraelu jo imajo za nacionalno jed. Ocvrte kroglice so zelo popularna v Libanonu, a zadnja leta so vse popularnejše tudi v Evropi.V originalu se pripravljajo iz stročnice bob ali čičerike, a dodaja se koriander, peteršilj, česen, rdeča čebula, kumina, sol in poper. S pripravljene mase se pripravijo kroglice premera 2 centimetra in ocvrejo v vročem olju. Običajno se servirajo v ploščati lepinji z zeleno solato in omako iz sezamove paste (tahini). V Evropi jih ima v ponudbi vse več »čevabčnicah« in veljajo za alternativo za priljubljene čevapčiče.
2 stroka česna
40 g rdeče čebule
1 žlica moke
po dve vejice peteršilja in
luštreka
½ čajne žlice soli
¼ čajne žlice kajenskega
popra
HRUSTLJAV DODATEK…
1 list vlečenega testa
OSVEŽUJOČ DODATEK…
par listov zelene solate,
kos kumare in nekaj češnjevih paradižnikov
ZA PRELIV…
2 žlici sezamove paste (tahini), ⅓ čajne žlice česna
v prahi, 6 žlic mlačne vode
Sestavine za kroglice
stresemo v posodo več namenskega kuhinjskega aparata in zmeljemo v gladko zmes.
Z naoljenimi rokami oblikujemo kroglice velikosti žogice za namizni tenis.
Ocvremo v vročem olju. Kroglice položimo na papirnato brisačo, da se odcedi
odvečna maščoba.
List vlečenega testa
razrežemo na manjše kose (4). Kose ocvremo v vročem olju (približno 30 sekund,
da dobimo zlato rjavo barvo). Ocvrto položimo na kos papirnate brisače, da se
odcedi odvečno olje.
Zelenjavo očistimo in
narežemo. Solato na rezance, češnjev paradižnik na krhlje, kumaro na rezine.
Sezamovo pasto
zmešamo s česnom v prahu in vodo v svilnato tekočino (če se vam zdi pregosto,
lahko dodate še nekoliko vode).
Na servirni krožnik
položimo dva kosa ocvrtega testa. Obložimo s čičerikinimi kroglicami, potrosimo
z zelenjavo in pokapamo s sezamovim prelivom. Postopek ponovimo še na drugem
servirnem krožniku.
Namesto vlečenega testa lahko uporabite tortiljo, ocvrt rižev list ali indijski kruh - čapati (teceptura: ⏩TUKAJ). Drugače se servirajo v "ploščatem kruhu, takem kot za kebab.
Ni komentarjev
Objavite komentar