Pričarajte nekaj
dunajskega pridiha kar doma.
Nekaj dejstev o
Sacher torti…
Prva priprava
čokoladne naslade sega v leto 1832, ko
je knez Metternich svojemu glavnemu kuharju naročil, da zanj in njegove goste
pripravi sladico, ki jo ti ne bodo mogli zavrniti. V času priprav na gostijo je
glavni kuhar zbolel, a pripravo je nato prevzel njegov vajenec, 16-letni Franz
Sacher. Gostje so bili popolnoma navdušeni že nad njegovo izvedbo, še bolj pa
so bili navdušeni ko so poizkusili torto njegovega sina Eduarda. Ta je namreč
očetovemu receptu dodal čokoladen preliv in domačo marelično marmelado. Rojena
je bila slastna čokoladna torta s sočnim polnilom, ki dandanes velja za sinonim
za Dunaj. Originalno recepturo poznajo samo v hotelu Sacher…
BISKVIT…
150 g moke tip 400
150 g margarine
155 g čokolade za kuhanje
150 g sladkorja
6 jajc
1 vanilijev strok
7 g pecilnega praška
PRELIV…
150 g čokolade za kuhanje
350 ml sladke smetane
In še…
400 g marelične marmelade
vanilijev sladoled
Beljake ločimo od rumenjakov in stepemo v trd sneg.
V skledo nalomimo čokolado. Dodamo margarino in nad vodno soparo raztopimo.
Stopljeni čokoladi z maslom dodamo sladkor, semena vanilijevega stroka in rumenjake. Dobro premešamo. Nato v zmes vmešamo moko, kateri smo primešali pecilni prašek. Na koncu vmešamo stepene beljake.
Z biskvitno zmesjo napolnimo odprtine na teflon pekaču za mini mafine (model za mini mafine 24 kosov - biskvitna masa zadostuje za dvojno peko). Pekač postavimo v ogreto pečico na 185 °C, za 21 minut.
Pečene mafine stresemo v pekač z robom. V kozico stresemo marelično marmelado. Prelijemo z 800 ml vode in zavremo. Kuhamo 6 minut. Med kuhanjem večkrat premešamo, da se marmelada razpusti. S tekočino prelijemo mini mafine v pekaču. Ko se tekočina ohladi, postavimo v hladilnik za par ur oz. "čez noč". Pekač med hlajenjem večkrat stresemo.
V kozico nalomimo čokolado in prelijemo s sladko smetano. Ob stalnem mešanju segrevamo toliko časa, da se čokolada stopi in poveže s smetano. Postavimo v hladilnik za par ur oz. "čez noč".
SERVIRANJE: v kozarec naložimo namočene mafine, prelijemo s čokoladnim prelivom in dodamo kepico vanilijevega sladoleda.
Ni komentarjev
Objavite komentar