Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

BLANŠIRANJE

0
Blanširanje je kuharski postopek, pri katerem živilo nekaj časa kuhamo v vreli tekočini, pari ali fritezi.
 Živila največkrat blanširamo v vodi ali poredkoma v maščobi (krompir za pomfri). Nekatera živila, na primer listno zelenjavo in paradižnik, potopimo v vrelo tekočino, druga, zlasti korenovke in gomoljnice pa pristavimo v hladni vodi. Čas blanširanja štejemo, od trenutka, ko tekočina, v katero smo živila vložili, znova zavre.
Blanširana živila odcedimo in potopimo v mrzlo vodo, da prekinemo nadaljnje mehčanje /  navodilo ne velja za živila, blanširana v maščobi.


Zakaj blanširati?

- živilu zmanjšamo obseg pred nadaljno uporabo oz. zamrzovanju
- živilo obdrži naravno barvo
- živila, ki nimajo barve  jih blanširamo v olju / ob končnem postopku cvretja dobimo lepo zlato-rumeno barvo (čips, pomfri)
- pri kuhi goveje juhe, kosti zblanširamo - tako se ognemo motni juhi
- živilo nevtraliziramo oz s postopkom uničimo grenkobo

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo