ČAS PRIPRAVE: 1.20h
ZAHTEVNOST: VIŠJA
NASVET: nadomestimo lahko z drugim sadjem (višnje, borovnice, jagode...)
Sestavine za model premera 26 cm:
BISKVIT
3 jajca
3 žlice moke
3 žlice sladkorja
noževa konica pecilnega praška
1 žlica olja
2 žlice hladnega mleka
Jajca in sladkor penasto stepemo (dovolj stepeno: ko masa naraste trikratno). Dodamo olje, mleko ter moko v katero smo zamešali pecilni prašek. Maso zlijemo v tortni model, ki smo ga predhodno namazali z margarino ter posuli z drobtinami. Pečico segrejemo na 200°C, vstavimo pekač in pečemo približno 20 minut. Testo prerežemo enkrat.
LINŠKA PODLOGA
0.20 kg moke
0.09 kg margarine
1 kom jajce
0.08 kg sladkor
1/2 vrečke vanili sladkorja
noževa konica pecilnega praška
Margarino, sladkor in vanili sladkor z električnim mešalcem penasto zmešamo, dodamo jajce in še enkrat z mešalcem dobro premešamo. Dodamo moko, v katero smo vmešali pecilni prašek in na hitro umešamo v kepo testa. Testo pustimo počivati v hladilniku pol ure. Testo na pomokani podlagi razvaljamo (debelina 0.5cm) in izrežemo krog v velikosti tortnega modela. Testo prebodemo s konico noža. V pečici segreti na 180°C pečemo približno 10 minut.
NADEV
0.50 kg skute
0.20 kg sladkorja
0.50 lit sladke smetane
4 kom rumenjaki
0.25 lit mleka
10 listov želatine
1 konzerva breskovega kompota (400g)
Želatino namočimo v hladni vodi in jo pustimo namočeno najmanj 10 minut. V kozici segrevamo mleko, sladkor in rumenjake: vseskozi mešamo, dokler
ne zavre. Odstavimo z ognja in takoj vmešamo ožeto želatino. Pustimo, da
se masa ohladi. V tem času stepemo sladko smetano in grobo zmeljemo breskve. Skuto razmešamo z
električnim mešalnikom, dodamo malo sladke smetane, da je skuta bolj gladka in
jo bomo bolj enakomerno vmešali v zmes.
Ko opazimo, da se je masa začela strjevati, vmešamo najprej
skuto, potem pa še stepeno smetano in breskve.
Model torte očistimo ter pripravimo za uporabo. Prvo v model
položimo pečeno linško testo in ga na tanko premažemo z marelično marmelado.
Prerezano biskvitno testo položimo čez linško. Prelijemo z maso, položimo drugi
del biskvita, sledi še ena plast mase. Model položimo v hladilnik za nekaj ur,
priporočam čez noč.
Torto okrasimo s delci čokolade, lahko pa naredimo tudi
breskov preliv ( 1 vrečka želatine za tortne prelive, voda po recepturi in 4
žlice zmiksanih breskev).
Ni komentarjev
Objavite komentar