Zahtevnost: *****
Čas priprave: 50 minut
Nasvet: Pri nadevu oz. koščici lahko uporabimo svojo domišljijo. Odlična kombinacija: suhe slive z mletimi mandeljni ; oreščki s čokolado ; suhe mandarine...
Testo:
0,50 kg ostre moke
3 jajca
0,20 kg sladkorja
10 žlic olja
2 žlici ruma
1 pecilni prašek
1 vanili sladkor
1 žlička naribane limonine lupine
Nadev:
fino sesekljane izdolbene drobtine kroglic
5 žlic pomarančnega sirupa
5 žlic marelične marmelade
0,06 l ruma
0,15 kg mletih orehov
3 žlici fino naribane mlečne čokolade ali kakav
3 žlice mletega sladkorja
Sestavine za dekoracijo:
jagodni ali malinov sirup
kristalni sladkor
Priprava:
Penasto vmešamo jajca, sladkor in vanilin sladkor, nato pa
počasi dolivamo olje in rum. Ko je masa penasto vmešana, dodamo pecilni prašek
pomešan z moko. Gnetemo toliko časa, da se testo ne lepi več na prste, zavijemo
v PVC folijo in damo počivat za eno uro v hladilnik. Iz testa naredimo svaljke,
debeline približno 1,5 cm ter oblikujemo kroglice premera približno 1,5 cm.
Pečico segrejemo na 180°C ter pečemo približno 15 minut. Paziti moramo, da so
kroglice spodaj in zgoraj svetle. Ko se kroglice spečejo, jih takoj prepolovimo
in izdolbemo. Svetujemo vam, da pečete kroglice postopoma, ker se prehitro
ohladijo in jih je težje izdolbsti.
Ohlajeno izdolbeno sredico zmeljemo s pomočjo multipraktika.
K sladkim drobtinam dodamo ostale sestavine in dobro premešamo ter malo
počakamo. Nadevamo polovičke kroglic ter jih pritisnemo skupaj. V kavno
skodelico zlijemo sirup, sladkor natrosimo na krožnik. Nadevano kroglico na
hotro pomočimo v sirup in nato povaljamo v kristalnem sladkorju. Breskvice pustimo
počivati, da se osušijo.
Ni komentarjev
Objavite komentar