Čas priprave: 1,20 ure
Zahtevnost: *****
Nasvet: ješprenj lahko nadomestimo z ajdovo kašo ; pri solati z ajdovo kašo lahko dodamo še pražene šampinjone na čebuli ; ješpenj v solati je enkratna priloga k pečenemu mesu, predvsem svinjskemu
Sestavine:
0,25 kg ješprenja
2 korenja (en rumen ter en rdeč)
1 manjša koleraba
1/2 manjšega gomolja zelene
sol
poper
4 žlice olivnega olja
6 žlic vinskega kisa
česen po okusu
šop drobnjaka
4 žlice balzamičnega kisa
Predpriprava:
- ješprenj operemo in kuhamo v slani vodi približno 60 minut (ni ga potrebno predhodno namočit) ; ko je kuhan ga odcedimo in speremo s hladno vodo
- gomoljasto zelenjavo (korenje, koleraba, zelena) olupimo, operemo pod tekočo vodo in narežemo na tanke rezance ; narezano zelenjavo v vreli vodi z dodatkom soli blanširamo (približno 4 minute) - ko zelenjavo odcedimo, jo takoj prelijemo z mrzlo vodo
- česen olupimo in sesekljamo
- drobnjak narežemo na tanke kolobarčke
Priprava:
V posodo položimo kuhan ješprenj in blanširano zelenjavo, dodamo česen, drobnjak, sol, poper, olje kis in balzamični kis ter vse skupaj dobro premešamo. Kislost solate uravnamo z dodajanjem hladne vode.
Dalj časa bo solata čakala na strežbo, manj dodamo vode, ker se kislost s počivanjem izgubi.
Ni komentarjev
Objavite komentar