Zahtevnost: *****
Čas priprave: 50 minut
Nasvet: krofke lahko tudi ocvremo ali spečemo v pečici ; piščanca lahko zamenjamo z govedino
Sestavine za 4 osebe:
1 cel piščanec (cca 1kg)
1/2 srednje velika buča - muškatna
sol
poper
šopek svežega peteršilja
4 stroke česna
4 žlice olivnega olja
Za krofke:
0,50 kg moke
1 kocka kvasa (42g)
1 čajna žlička soli
4 žlice olivnega olja
0,60 l mlačne vode
Predpriprava:
- piščanca operemo pod tekočo vodo, osušimo ter natremo (zunanjost in notranjost) s soljo in poprom
- česen očistimo in sesekljamo
- peteršilj operemo pod tekočo vodo, osušimo ter sesekljamo
- muškatno bučo olupimo, odstranimo semena in narežemo na večje kocke
Priprava krofkov:
Kvas s ščepcem soli položimo v 0,10 l mlačne vode, da se razpusti. Moko presejemo v posodo, posolimo, dodamo olje, kvasni pripravek ter preostanek vode. Vse skupaj zgnetemo v kompaktno maso, po potrebi dodajamo vodo (testo je dovolj pregneteno, ko ga prerežemo in je notranjost gladka ter brez zračnih mehurčkov).
Testo pokrijemo in pustimo počivati približno pol ure. Po pol ure ga razrežemo na osem delov, oblikujemo svaljke ter konici stisnemo skupaj, da dobimo obliko takoimenovanega ameriškega krofa. Kruhove krofke pokrijemo ter pustimo vzhajati približno 20 minut.
V kozici zavremo vodo z dodatkom ščepca soli ter krofke kuhamo približno 5 minut, na polovici kuhanja jih obrnemo. Na teflon ponvi segrejemo olje ter na najmanjšem ognju spečemo blanširane krofke (vsaka stran približno 5 minut).
Priprava:
Mariniranega piščanca v enem kosu na segretem olju popečemo, da dobi zlato-rjavo barvo, dodamo narezano bučo ter pokrito dušimo približno pol ure (piščanca večkrat obrnemo). Po pol ure dušenja dodamo česen in ko zadiši zalijemo z 0,20 l vode ter še približno 15 minut dušimo.
Odstranimo piščanca ter s pomočjo stepalne metlice mešamo dušeno bučo, da razpade. Dodamo sesekljan peteršilj, po potrebi še solimo in popramo ter dobro prevremo.
Piščanca razrežemo na 4 dele. Na krožnik dekorativno zlijemo omako ter čez omako položimo dva krofka in kos pečenega piščanca.
Ni komentarjev
Objavite komentar