Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Ajdovi žličniki s karamelo

Zahtevnost: *****
Čas priprave: 1,50 ure
Nasvet: ajdova masa je okusnejša če jo pripravimo dan preje, a tudi lažje se oblikujejo žličniki
ajdova kaša

Sestavine:
1 skodelica ajdove kaše (0,20l)
1 večje jabolko (sladko)
6 žlic mletega maka
12 žlic kristalnega sladkorja
1 vrečka vanili sladkorja
0,20 l sladke smetane
0,30 l mleka
1 čajna žlička cimeta
maslo za peko

Priprava:
Ajdovo kašo kuhamo v mešanici mleka, sladke smetane in vode (0,20 l smetane ; 0,30 l mleka ; 0,20l vode) s sedmimi žlicami sladkorja, žličko cimeta in vanili sladkorjem približno 20 minut. 

Jabolku odstranimo koščice, operemo in narežemo na majhne kocke.
Pet minut pred koncem dodamo še mleti mak in narezano jabolko, med kuho večkrat premešamo.

Kuhano kašo odstavimo in pustimo počivati približno 20 minut, nato odcedimo preostanek tekočine in s pomočjo paličnega mešalnika grobo sesekljamo. Sesekljano maso pustimo počivati vsaj pol ure.

Na ponvi raztopimo maslo in spečemo ajdove žličnike (oblikujemo jih s pomočjo dveh žlic, ki jih namakamo v vodo), na najmanjšem dovodu toplotne energije jih pečemo na vsaki strani približno 4 minute, da dobimo zlato-rjavo barvo.

Karamel preliv: 
6 žlic sladkorja na teflon ponvi karameliziramo, da dobimo svetlo rjavo barvo, zalijemo s 0,15 l vode in kuhamo na najmanjšem dovodu energije približno 5 minut, da se tekočina zgosti.

V servirno posodo zlijemo karamel, čezenj položimo ajdove žličnike. Za dekoracijo lahko uporabimo mlete lešnike ali stepeno sladko smetano.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo