Zahtevnost: *****
Čas priprave: 35 minut
Nasvet: jed ponudimo kot toplo predjed ; polento lahko uporabimo tudi kot prilogo mesni jedi z omako ; jed lahko pripravimo kot vegi: receptu odvzamemo slanino ter dodamo papriko, jajčevce in paradižnik
Sestavine za 2 osebe:
1 skodelica koruznega zdroba (polenta)(skodelica 0,20 l)
1 žlica masla
1 srednje velika bučka
2 žlice sezamovih semen
2 žlice parmezana
0,10 kg prekajene slanine
2 stroka česna
sol, poper
maslo - za mazanje posode in peko polente
Priprave polente:
0,40 l vode, 1/2 čajne žličke soli in žlico masla zavremo, nato počasi dodajamo koruzni zdrob in vse skozi mešamo. Kuhamo 5 minut. Na koncu dodamo sezamova semena in parmezan, dobro zmešamo in zlijemo v namaščeno posodo.
Ko se polenta ohladi ter strdi, jo stresemo na desko in zrežemo na prst debele rezine. V ponvi razpustimo maslo in spečemo polento, da na obeh straneh dobi zlato-rjavo barvo.
Omaka:
- slanino narežemo na tanke rezance
- bučko operemo, očistimo ter narežemo na tanke rezance
- česen olupimo ter fino sesekljamo
V ponvi slanino prepražimo do zlato rjave barve (ne dodajamo maščobe), dodamo bučke ter solimo in popramo. Pražimo približno 5 minut, dodamo česen in ko zadiši zalijemo s 0,10 l vode. Počasi dušimo, da tekočina izhlapi (5 min).
Serviranje: Na krožnik položimo dve rezine popečene polente in dodamo dušene bučke.
Povprečne hranilne vrednosti za 100 g koruznega zdroba
|
Energijska vrednost 1470
kJ / 346 kcal
Maščobe 0,6 g
Ogljikovi hidrati 78,0
g
Beljakovine 7,2 g
|
Ni komentarjev
Objavite komentar