Zahtevnost: *****
Čas priprave: 2,30 h
Nasvet: nadevu lahko odvzamemo rozine ; pripravimo lahko tudi makov, lešnikov ali mandeljnov nadev (nadomestimo mlete orehe)
POPOLNI OKUSI ZA PRAZNIKE... |
Sestavine za 14 koščkov:
Testo:
0,65 kg moke
0,40 l mleka
0,10 kg kristalnega sladkorja
2 zavojčka vanili sladkorja
½ čajne žličke naribane limonine lupine
5 jajc
2 žlici ruma
1 ščepec soli
0,06 kg masla
0,04 kg kvasa (en zavojček svežega kvasa)
Nadev:
0,65 kg mletih orehov
0,10 kg rozin
1 žlica kakava
1 čajna žlička limonine lupine
beljak treh jajc
2 zavitka vanili sladkorja
0,20 kg kristalnega sladkorja
2 žlice ruma
0,25 l sladke smetane
sladkor v prahu za posip
1 jajce - za mazanje zavite potice
1 žlica margarine - za mazanje pekača
Priprava testa:
V skodelico nadrobimo kvas, dodamo 1 čajno žličko kristalnega
sladkorja, 1 žlico moke in 0,05 l mlačnega mleka. Premešamo in postavimo na
toplo, da nastane kvasni nastavek.
Moko presejemo v skledo ter vanjo zamešamo kvasni nastavek.
Maslo raztopimo, dodamo preostanek mleka in sladkorja, vanili sladkor, naribano limonino
lupino, rumenjake, sol in rum. Dobro premešamo in dodamo k moki.
Vse skupaj dobro pregnetemo, da nastane gladko testo (ko ga
prerežemo ni sledi zračnih mehurčkov), ki odstopi od stranic posode.
Testo pomokamo in pokrijemo ter postavimo na toplo, da
vzhaja (30 min).
Vzhajano testo pregnetemo in pustimo da še enkrat vzhaja (30
min).
Priprava nadeva:
Mletim orehom dodamo rozine, kakav, kristalni sladkor, vanili
sladkor, naribano limonino lupino, rum, sladko smetano, polovico trdega snega iz
beljakov in dobro zmešamo. Dodamo še preostale beljake in s pomočjo kuhinjske
metlice narahlo umešamo sneg v maso.
Priprava potice:
Pekač namažemo z margarino in potrosimo z moko ali
drobtinami ter vanj položimo zvitek. V višino zvitek sme segati le do ¾ pekača.
Eno jajce stepemo ter z njim premažemo vrh potice. S pomočjo zobotrebca
nekajkrat prebodemo zvitek do dna, pokrijemo ter postavimo na toplo, da vzhaja
(20 min). V segreti pečici na 180°C jo pečemo približno eno uro.
Ko se potica ohladi jo potresemo s sladkorjem v prahu.
Ni komentarjev
Objavite komentar