Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Palačinke

0
Palačinka je tradicionalna jed v francoski regiji Bretanija, a kaj hitro se je priljubljena osnova razširila po vsem svetu. Palačinke niso le spomin na otroštvo, so tudi kot okusen zajtrk, predjed, glavna jed, sladica…




Priprava palačink je zelo preprosta, a obstajajo majhne kuharske skrivnosti, ki jih naredijo še slastnejše. Poleg tega, da mora biti masa gladka, se tudi priporoča, da pred peko pustimo maso počivati vsaj eno uro ter da pečemo palačinke na dovolj segreti ponvi.

Palačinke je najlažje pripravljati tople, zato se priporoča, da jih med peko zlagate eno na drugo, a krožnik postavite na lonec v katerem je vroča voda. Palačinke se lahko tudi segrejejo na ponvi ali mikrovalovni pečici, a če boste palačinke greli v navadni pečici vam jo bo vroč zrak izsušil.

MOKA

Za pripravo palačink se uporablja pšenična, ajdova in koruzna moka,a zasledimo tudi recepte s kostanjeve in čičerikine moke.



PONEV

Najlaže bomo palačinke spekli v teflonski ponvi z nizkim robom, ki je namenjena prav peki palačink, saj je taka ponev tanjša, njeno dno pa je popolnoma ravno, tako da se palačinka enakomerno in hitro speče.



Nekaj hitrih receptov za nadev:

Masa:
0,25 l mleka
0,25 l vode
0,25 kg moke
3 jajca
1/3 čajne žličke soli
2 žlice masla

Ideje za nadev:
- SKUTA S ŠPINAČO
špinačo blanširamo, grobo sesekljamo, dodamo skuti ter začinimo (sol, poper) ; palačinke nadevamo, položimo v ognjevarno posodo, premažemo z nadevom in zapečemo

- JABOLČNA ČEŽANA
pripravimo jabolčno čežano (jabolka očistimo, narežemo na majhne kocke, prepražimo na maslu, dodamo kristalni in vanili sladkor, cimet in zalijemo z vodo - 1 jabolko cca 0,10 l vode - ter zgostimo z jedilnim škrobom - gustin) ; jabolka lahko nadomestimo z višnjami ali borovnicami ; postrežemo z toplo ali hladno omako

- MESNA OMAKA
pripravimo gosto mesno omako (mleto meso prepražimo na čebuli, sveži papriki in ribanem korenčku, dodamo sol, poper, majaron ter sesekljan česen in paradižnik - ob koncu dodamo bešamel, katerega smo začinili z muškatnim oreščkom) ; palačinke nadevamo in zavijemo ; lahko jih dunajsko spaniramo in ocvremo ali pa jih položimo v ognjevarno posodo, premažemo z bešamelom ter zapečemo

- SIROV NADEV
več vrst sira naribamo, dodamo bešamel ter začimbe - sol, poper, muškatni orešček in rožmarin ; nadevamo palačinke, položimo v pekač, premažemo z nadevom in zapečemo ; okusne tudi dunajsko ocvrte

- OREHOV NADEV
mlete orehe dodamo stepeni sladki smetani, dodamo še naribano limonino lupino, kristalni in vanili sladkor ; palačinke nadevamo, položimo v ognjevarno posodo, premažemo z nadevom ter gratiniramo ; orehe lahko nadomestimo z makom, skuto, lešniki, mandeljni

- RUKOLA S PARMEZANOM
rukolo potrosimo z naribanim parmezanom, pokapamo z limetinim sokom ter na rahlo premešamo ; nadevamo palačinko in zavijemo ; če nadevamo toplo palačinko, jo prelijemo s sirovo omako (gorgonzola, sladka smetana), če se odločimo za hladno jih prelijemo s prelivom (na majhne kocke narezana paprika in paradižnik, sol, poper, limetin sok, olivno olje, malenkost vode, žlica sojine omake)

- JUŠNA PRILOGA
palačinke narežemo na tanke rezance in jih uporabimo kot jušno zakuho v goveji juhi
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo