Leto je naokoli in ponovno je čas za velikonočne pirhe. In
zakaj nebi obarvali jajca z barvami, ki jih nam ponuja narava?
PRIPRAVA JAJC IN KUHANJE
Lupina jajca vsebuje maščobo, ki preprečuje barvilu, da bi se dobro prijeli lupine. Zato priporočam, da jajca pred kuhanjem operete, lahko si pomagate tudi z milnico.
Na jajca pritrdimo elastike, lahko si naberemo
spomladanskega cvetja ali izrežemo okraske iz alufolije ter jih pritrdimo na lupino
jajca s pomočjo ženskih nogavic (najlonke).
Jajce
vložimo v nogavico, namestimo okrasek, čezenj previdno zategnemo nogavico ter
zavežemo z nitjo. Odstrižemo preostanek nogavice.
Okrašena
jajca položite v kozico eno poleg drugega. Prilijete hladno vodo, nekje 5 cm
nad jajci in dodate eno žlico kisa.
Dodate naravno barvilo in vse skupaj naj zavre. Na rahlem ognju naj vre približno 15 minut.
Jajca, ki so pobarvana z naravnimi barvili se ne bodo svetila, zato na bombažno krpico ali papirnato brisačo kapnite kapljico olja ter jih premažite.
NARAVNA BARVILA
Če izberite za barvanje bela ali svetlejša jajca bodo tudi barve »prave«, ob izbiri temnejših jajc bodo barvni odtenki temnejši.
KATERO BARVO KJE V NARAVI DOBITI?
ORANŽNA: korenje, čili v prahu, mleta paprika oz. manjša
količina olupkov rjave čebule
RJAVA: močna prava kava, orehove lupine oz. črni čaj
ZELENA: listi špinače oz. koprive
VIJOLIČNA: cvetovi vijolic, manjša količina olupkov rdeče
čebule, hibiskusov čaj oz. rdeče vino
MODRA: kompot iz borovnic, zamrznjene borovnice oz. listi
rdečega zelja
ROŽNATA: rdeča pesa, brusnice, brusnični sok, maline, sok
vložene rdeče pese
ZLATO-RJAVA: semena kopra
Ni komentarjev
Objavite komentar