Zahtevnost: *****
Čas priprave: 40 minut
Nasvet: bleki s skuto in makom se postrežejo kot samostojna jed ; zelo okusni so tudi z zeljem (zeljne krpice) - na zaseki prepražimo sveže zelje, začinimo ter dodamo domače bleke
Sestavine za 4 osebe:
Testo za testenine - bleki:
14 zvrhanih žlic moke
1 jajce
ščepec soli
1 žlička olivnega olja
0,05 l hladne vode
Za omako - po osebi:
1 žlica masla
2 žlici mletega maka
2 žlici skute
2 žlici sladkorja
Priprava testa:
V PVC posodo presejemo moko, dodamo ščepec soli, žličko
olivnega olja, hladno vodo ter jajce.
S pomočjo lesene žlice mešamo, da se naredi kepa in se testo
ne prijema več stranic posode.
Nato na pomokani deski s pomočjo dlani gnetemo (cca 4 min).
Testo je dovolj pregneteno, ko ga prerežemo - ne vidimo sledi moke in zračnih
mehurčkov. Oblikujemo hlebček, pokrijemo in pustimo počivati 20 minut.
Hlebček testa s pomočjo dlani ali valjarja razvaljamo na 1 cm debelo.
Narežemo trakove širine 1,5 cm.
Trakove s testa narežemo na 2 cm dolge koščke ter jih s pomočjo rok raztegnemo za eno dolžino.
Kuhamo jih v slanem kropu 9 minut. Ko so bleki skuhani jih splaknemo s hladno vodo.
Omaka:
Na maslu na hitro prepražimo mleti mak, dodamo skuto in sladkor ter pražimo 3 minute. Dodamo bleke in skupaj dušimo, da se bleki pogrejejo in navzamejo okusa maka in skute.
Ni komentarjev
Objavite komentar