Zahtevnost: *****
Čas priprave: 1,10 ure
Nasvet: blitvo lahko nadomestimo s špinačo, brokolijem ali cvetačo ; jed ponudimo kot prilogo k divjačinskemu mesu ali kot samostojno jed (3 oseb.)
Sestavine za 4 osebe (okrogel pekač premera 28 cm):
0,50 kg skute
0,80 kg blitve
0,20 kg kisle smetane
1 zavitek sveže valjanega vlečenega testa (500 g)
2 jajci
3 žlice masla
začimbe (sol, poper, rožmarin, muškatni orešček, žafranika)
1 žlica moke za posip pekača
Priprava:
Blitvo narežemo na 2 cm debele rezance (listi in stebla), operemo ter odcedimo.
Na štedilnik postavimo 2 l vode, dodamo pol čajne žličke soli in počakamo, da zavre.
Ko voda zavre, dodamo blitvo in kuhamo 5 minut (postopek se imenuje: blanširanje).
Blanširano blitvo odcedimo.
Blitvo stresemo v posodo, dodamo skuto, kislo smetano, jajci in začimbe (1/3 čajne žličke soli, 1 noževa konica popra, 1/2 čajne žličke rožmarina, 1 noževa konica naribanega muškatnega oreščka, 1/3 čajne žličke žafranike) ter vse skupaj dobro zmešamo.
Zavitek svežega listnatega testa narežemo na rezance debeline 1 cm.
Narezano testo s pomočjo rok razrahljamo, da se ne drži več skupaj.
Rezance testa dodamo masi ter premešamo, da se sestavine dobro premešajo.
Pekač namažemo z maslom ter potrosimo z moko.
Maso stresemo v pekač in poravnamo ter potrosimo s koščki masla (2 žlice).
Pito postavimo v ogreto pečico ter pečemo na 180°C 45 minut.
Ko je pita pečena, ugasnemo pečico in pustimo stati 10 minut, nato lahko postrežemo.
Ni komentarjev
Objavite komentar