Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Blitvina pita

0
Zahtevnost: *****
Čas priprave: 1,10 ure
Nasvet: blitvo lahko nadomestimo s špinačo, brokolijem ali cvetačo ; jed ponudimo kot prilogo k divjačinskemu mesu ali kot samostojno jed (3 oseb.)
blitva, skuta, blitvina pita, blitvina zloženka, recept za pito, kulinarični recept za pito iz skute in zelenjave


Sestavine za 4 osebe (okrogel pekač premera 28 cm):
0,50 kg skute
0,80 kg blitve
0,20 kg kisle smetane
1 zavitek sveže valjanega vlečenega testa (500 g)
2 jajci
3 žlice masla
začimbe (sol, poper, rožmarin, muškatni orešček, žafranika)
1 žlica moke za posip pekača

Priprava:
Blitvo narežemo na 2 cm debele rezance (listi in stebla), operemo ter odcedimo.

Na štedilnik postavimo 2 l vode, dodamo pol čajne žličke soli in počakamo, da zavre.

Ko voda zavre, dodamo blitvo in kuhamo 5 minut (postopek se imenuje: blanširanje).

Blanširano blitvo odcedimo.
Blitvo stresemo v posodo, dodamo skuto, kislo smetano, jajci in začimbe (1/3 čajne žličke soli, 1 noževa konica popra, 1/2 čajne žličke rožmarina, 1 noževa konica naribanega muškatnega oreščka, 1/3 čajne žličke žafranike) ter vse skupaj dobro zmešamo.
Zavitek svežega listnatega testa narežemo na rezance debeline 1 cm. 
Narezano testo s pomočjo rok razrahljamo, da se ne drži več skupaj.

Rezance testa dodamo masi ter premešamo, da se sestavine dobro premešajo.
Pekač namažemo z maslom ter potrosimo z moko.
Maso stresemo v pekač in poravnamo ter potrosimo s koščki masla (2 žlice).

Pito postavimo v ogreto pečico ter pečemo na 180°C 45 minut. 

Ko je pita pečena, ugasnemo pečico in pustimo stati 10 minut, nato lahko postrežemo.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo