Zahtevnost: *****
Čas priprave: 1 ura
Nasvet: vampe lahko zamenjamo z na rezance narezanim piščančjim ali puranjim mesom, bučkami ali osličem ; koruzno moko lahko zamenjamo z belo moko ; jed lahko ponudimo kot toplo predjed ali glavno jed ; poleg se lahko ponudi tris solata - mladi špinačni listi, berivka in rukola
Sestavine 2 osebi:
1 skodelica ješprenja (0,20 l)
por - dolžine cca 5 cm
1 majhen korenček
4 šampinjone
1 pest govejih vampov
1 strok česna
1 žlica masla
sol, grobo mlet tribarvni poper
1 lovorjev list
2 žlice belega vina
1 noževa konica naribanega muškatnega oreščka
1 šcepec majarona
1/2 koncentrata kocke - pečenkina omaka
1 čajna žlička koruzne moke
olje za cvrtje
Priprava:
- korenje operemo, očistimo in narežemo na tanke kolobarje
- por narežemo na tanke kolobarje, operemo ter odcedimo
- česen očistimo ter narežemo na tanke lističe
Ješprenj operemo, damo v kozico in zalijemo z vodo.
Dodamo lovorjev list, 1/3 čajne žličke soli, ščepec popra, narezano korenje, noževo konico mletega muškatnega oreščka in ščepec majarona.
Kuhamo 45 minut. Ko je ješprenj kuhan ga odcedimo ter odstranimo lovorjev list.
Na maslu prepražimo narezan por ter šampinjone, da dobimo zlato-rjavo barvo.
Dodamo na lističe narezan česen, ko zadiši zalijemo z dvema žlicama belega vina in pečenkino omako (v 0,10 l vroče vode raztopimo pečenkin koncentrat) ter na hitro prevremo (3 min).
V omako stresemo kuhan ješprenj s korenjem, premešamo ter kuhamo toliko časa, da se sestavine navzamejo okusov (4 min).
Kuhane goveje vampe operemo, odcedimo ter osušimo.
Položimo jih v PVC posodo, dodamo ščepec soli in grobo mletega tribarvnega popra, potrosimo s koruzno moko ter premešamo.
V ponvi segrejemo olje (olja nalijemo za prst debelo) in ocvremo goveje vampe. Cvremo 8 minut.
Ocvrte vampe odložimo na papirnato brisačo, da se odteče olje.
Ocvrte goveje vampe primešamo k pripravljenemu ješprenju ter postrežemo.
Jed pred serviranjem potrosimo z naribanim parmezanom.
Ni komentarjev
Objavite komentar