Zahtevnost: *****
Čas priprave: 1,15 ure
Nasvet: zaželimo si kruhove cmoke, a ni takrat v shrambi kruha ; ponujam osnovni recept za okusne kruhove cmoke ; če želite še dodatno izboljšati okus testu dodate praženo čebulo s slanino oz. ocvrto čebulo ; prilogo ponudimo pri jedeh z omako
Sestavine za 15 kruhovih cmokov:
0,50 kg moke
1 zavitek suhega kvasa (7g) ; 40g - če uporabljamo sveži kvas
1 jajce
0,20 l mlačne vode
1/3 čajne žličke soli
Osnovnemu receptu lahko dodamo:
1 manjša čebula ; 0,06 kg slanine ; 2 stroka česna in nekaj vejic drobnjaka
(čebulo očistimo ter sesekljamo - slanino narežemo na majhne kocke - česen olupimo ter sesekljamo - drobnjak narežemo na tanke kolobarčke)
Na ponvi brez dodatka maščobe prepražimo čebulo in slanino, dodamo česen. Ko česen zadiši potrosimo z narezanim drobnjak ter odstavimo.
Priprava:
V posodo presejemo moko, dodamo vrečko suhega kvasa, jajce in sol (dodamo lahko praženo čebulo s slanino in sesekljanim česnom, narezan drobnjak) ter s pomočjo lesene žlice zmešamo.
Počasi ulivamo v testni pripravek mlačno vodo ter vse skozi mešamo. Ko odstopi testo od stranic posode, ga zvrnemo na pomokano desko ter s pomočjo dlani dobro pregnetemo.
V primeru, da se testo prijema rok, po potrebi dodamo še malo moke. Testo je dovolj pregneteno - ko ga prerežemo in ni vidnih zračnih mehurčkov ter sledi moke. Oblikujemo hlebček, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da vzhaja pol ure.
Vzhajano testo stresemo na pomokano delovno površino ter razrežemo na 15 delov.
Oblikujemo majhne hlebčke.
Vsak hlebček posebej na rahlo zavijemo v PVC folijo in pustimo še 10 minut, da vzhajajo.
Kuhamo 25 minut v veliki količini vode, kateri smo dodali ščepec soli.
Med kuhanjem kruhove cmoke enkrat obrnemo.
Ni komentarjev
Objavite komentar