Zahtevnost: *****
Čas priprave: 20 minut
Nasvet: solata je odlična kot samostojna jed v vročih dneh, ki prihajajo
Sestavine za 2 osebe:
2 kom solate mini romana (v trgovini je solata pakirana po dva ali štiri kose)
0,40 kg ribjega fileja (aljaški polak ali vitki som)
4 podolgovate rumene paprike
20 češnjevih paradižnikov
2 stroka česna
3 žlice olivnega olja
sol, poper,
ena noževa konica rožmarina in mletega muškatnega oreščka
Preliv za file:
20 črnih izkoščičenih oliv
8 žlic vinskega kisa
8 žlic vode
Preliv za solato:
0,20 l sladke smetane
3 žlice majoneze
en ščepec rožmarina, popra, soli in žafranike
Priprava:
Solato mini romana v kosu namočimo za 10 minut v hladno vodo.
Solato odcedimo in osušimo.
Odrežemo storž, s pomočjo roke jo razpremo ter položimo na servirni krožnik. Postopek ponovimo tudi z drugim kosom solate.
Uporabimo lahko sveže ali zmrznjene fileje.
Če uporabljamo zmrznjene fileje jih ni potrebno predhodno odtajati.
Za pripravo solate priporočam zmrznjen file v kocki aljaškega polaka, ki po termični obdelavi ostane sočen.
- papriko operemo in prerežemo na pol
- češnjev paradižnik operemo ter do polovice križno prerežemo
Na ponvi segrejemo olivno olje, vanjo položimo zmrznjene ribje fileje, papriko in češnjev paradižnik. Vse skupaj začinimo s soljo, poprom in posujemo z rožmarinom in mletim muškatnim oreščkom.
Sestavine v ponvi pečemo 12 minut, med praženjem večkrat obrnemo.
S pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo črne olive, katerim dodamo kis in vodo (po 8 žlic).
- očistimo in sesekljamo česen
Česen dodamo praženi ribi z zelenjavo. Ko zadiši zalijemo z mletimi črnimi olivami in pustimo, da na hitro prevre (2 minute).
Na oba kosa solate dekorativno zložimo pražene fileje z zelenjavo ter prelijemo z omako, ki je nastala pri praženju.
Ob koncu vse skupaj prelijemo s solatnim prelivom, ki smo ga naredili iz sladke smetane, majoneze in začimb (sol, poper, rožmarin, žafranika).
Ni komentarjev
Objavite komentar