Zahtevnost: *****
Čas priprave: 35 minut
Nasvet: začimbo kurkuma, ki obudi jedi orientalski pridih s priokusom rdeče pomaranče in ingverja, lahko nadomestite s curryjem
Sestavine za 2 osebe:
0,40 kg piščančjega mesa (bedro ali prsa)
4 žlice koruznega zdroba (polenta)
6 listov sveže bazilike
2 rezine limete (limone)
1/2 čajne žlička začimbe kurkuma
2 ščepca mletega ingverja
2 noževe konice mletega muškatnega oreščka
2 ščepca soli, 1 ščepec popra
1 žlica olivnega olja
Polenta s prelivom:
1 skodelica koruznega zdroba (0,20 l)
2 žlice masla
4 žlice majoneze
sok ene limone
sol, poper
ščepec začimbe žafranika
Priprava:
Piščančje meso operemo pod tekočo vodo, osušimo ter položimo na kos peki papirja.
Piščanca potrosimo s koruznim zdrobom, začimbo kurkuma, mletim muškatnim oreščkom, ingverjem, soljo in poprom.
Z roko vse skupaj dobro premešamo, tako da se mešanica s polento dobro prime mesa.
Narežemo toliko kosov alu folije kolikor imamo kosov mesa.
Folijo pokapamo z olivnim oljem, nanjo položimo kos piščanca ter obložimo z rezino limete in listi sveže bazilike.
Piščanca zavijemo v alu folijo (robove folije dvignemo in en centimeter nad kosom mesa stisnemo) ter zavitke položimo v pekač.
Pekač položimo v ogreto pečico na 210°C in pečemo 25 minut.
V kozico ulijemo 0,60 l vode, dodamo pol čajne žličke soli in maslo ter počakamo, da voda zavre.
Vrelo vodo mešamo s kuhinjsko metlico in počasi stresamo koruzni zdrob - polento.
Kuhamo 3 minute, ves čas kuhanja polento mešamo.
Kuhano polento stresemo v pekač, katerega dno smo obložili s peki papirjem.
Polento poravnamo, tako da dobimo plast debeline približno 2 centimetra.
Preliv:
V posodo stresemo majonezo, prilijemo limonin sok in 6 žlic hladne vode ter dodamo ščepec soli in popra.
Sestavine dobro premešamo, da se povežejo in niso več vidne grudice majoneze.
Ohlajeno polento narežemo na kocke 2*2 centimetra ter položimo v servirno posodo za solato.
Narezano polento prelijemo s prelivom in potrosimo z žafraniko.
Serviranje:
Piščanca serviramo v alu foliji (vrh folije odrežemo ter razpremo) in poleg ponudimo polento z majonezno-limoninim prelivom, a vse skupaj okrasimo s svežimi listi bazilike.
Ni komentarjev
Objavite komentar