Zahtevnost: *****
Čas priprave: 35 minut / 1,05 ure
Nasvet: lignje lahko nadomestimo z morskimi sadeži ; solata je odličnega okusa, če je dobro ohlajena
Sestavine za 6 oseb:
0,50 kg riža
0,50 kg lignjev
3 srednje velike korenje
4 jajca
1 čebula
3 stroke česna
1 žlica paste pesto genovese (pasto lahko naredite tudi doma, recept TUKAJ)
2 žlice gorčice
2 pesti rukole
1 čajna žlička rožmarina
ena rezina limone
sol, poper
2 klinčka
0,20 l vinskega kisa
0,10 l olivnega olja
Priprava:
Ko riž postekleni zalijemo z vodo, dodamo 1/2 čajne žličke soli in kuhamo (25 minut).
Kuhan riž odcedimo ter splaknemo s hladno vodo.
V kozici zavremo vodo, ki smo ji dodali pol fino nasekljanega korenčka, rezino limone in ščepec soli.
V vrelo vodo stresemo očiščene lignje ter pustimo, da voda vre 7 minut.
Kuhane lignje odcedimo, splaknemo z vodo, odstranimo rezino limone ter narežemo na tanke kolobarje (pol centimetra).
Preliv:
- čebulo očistimo ter grobo sesekljamo
- dva korenja očistimo ter naribamo
- česen očistimo in narežemo na lističe
Na olivnem olju prepražimo čebulo, ki smo ji dodali rožmarin, 1/3 čajne žličke soli in ščepec popra. Praženi čebuli dodamo česen, a ko zadiši zalijemo z mešanico vinskega kisa (0,20 l) in vode (0,20 l).
Dodamo še naribano korenje in gorčico ter mešamo toliko časa, da se gorčica razpusti.
Na hitro pokuhamo (1 minuta). S kuhanim prelivom prelijemo riž.
Paradižnik operemo, očistimo in narežemo na kocke.
Jajca skuhamo v trdo, ohladimo ter olupimo.
Položimo jih v posodo električnega mešalnika, dodamo še rukolo in ščepec soli ter na hitro zmeljemo.
Rižu, ki smo ga že prelili z dresingom dodamo paradižnik, pasto pesto genovese in dobro premešamo.
Solato za pol ure postavimo v hladilnik.
Tik pred serviranjem solato premešamo, po potrebi solimo ter potrosimo z mletimi jajci z rukolo.
Ni komentarjev
Objavite komentar