Zahtevnost: *****
Čas priprave: 28 minut
Nasvet: solato lahko obogatite s popečenimi kruhovimi kockami (črn kruh narežete na kocke ter ga popečete na olivnem olju ; tik pred koncem ga posujete z rožmarinom in fino sesekljanim česnom)
Sestavine po osebi:
2 pesti stročjega fižola
1/2 paradižnika
1 jajce
1/2 manjše čebule
1 pest svežih zelišč (bazilika, kreša, rukola)
2 žlice bučnega olja
3 žlice vinskega kisa
5 žlic hladne vode
sol, tribarvni grobo mlet poper
Priprava:
Stročji fižol (odrežemo konice na obeh straneh in odstranimo nitke - če je starejši) očistimo ter operemo.
Mlad stročji fižol kuhamo v soljeni vodi 15 minut (starejšega kuhamo nekaj minut več).
PRIPOROČILO
Stročji fižol je kuhan in popolnega okusa, ko ga ugriznete še "hrusta".
Kuhan fižol odcedimo in splaknemo s hladno vodo.
Solatni preliv:
- čebulo in paradižnik očistimo ter narežemo na kocke
- jajce skuhamo v trdo (7 minut), olupimo in narežemo na kocke
V posodo stresemo narezan paradižnik, jajce in čebulo. Dodamo bučno olje, kis, hladno vodo, dva ščepca soli in ščepec grobo mletega popra.
Premešamo in pustimo 10 minut, da se okusi pomešajo.
Pri solati sem uporabil sveža zelišča (rukola, bazilika, kreša), ki jih lahko gojite kar doma na okenski polici.
Gojenje zelišč ne potrebuje veliko dela, le dobro voljo in dovolj vode.
Krešo lahko uporabljate že 7 dni po setvi, a baziliko 14 dni po tem ko ste jo posejali. Rukola zahteva za prvo rezanje slabe tri tedne.
Serviranje
V servirno posodo položimo stročji fižol, prelijemo s solatnim prelivom in potrosimo s svežimi zelišči.
Ni komentarjev
Objavite komentar