Sladica iz marelic v kombinaciji s kefirjem je prava kombinacija za vroče dni, ki enostavno s svojim kiselkastim okusom očara in osveži.
Zahtevnost:
45 minut
Sestavine za 8 kosov (pekač premera 15 cm, višina 3 cm ):
0,50 kg marelic
0,25 kg valjanega svežega vlečenega testa (1/2 zavitka - trije listi)
0,20 l kefirja
1 jajce
1 zavitek vanili sladkorja (8g)
4 žlice kristalnega sladkorja
3 žlice pšeničnega zdroba (gres)
1 čajna žlička naribane limonine lupine
PRIPRAVA
Pekač namažemo z margarino, posujemo s krušnimi drobtinami in obložimo z listi vlečenega testa (dno in stranice).
Liste vlečenega testa narežemo na manjše koščke in oblagamo pekač, dokler ne porabimo vsega.
Marelice operemo, prepolovimo in odstranimo koščice.
Polovičke marelic polagamo eno poleg druge na obložen pekač s testom tako, da je zaobljen del obrnjen navzgor. Preostanek marelic narežemo na manjše koščke in zapolnimo večje presledke med polovičkami marelic.
PRELIV
V posodo zlijemo kefir, dodamo vanili in kristalni sladkor, naribano limonino lupino, pšenični zdrob in jajce ter dobro premešamo.
S prelivom prelijemo marelice, pekač postavimo v ogreto pečico na 190°C in pečemo 40 minut.
Pečeno marelično krostato vzamemo s pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi.
Krostato narežemo na osem delov in po želji posujemo z mletim sladkorjem ali postržemo s karamelnim prelivom.
Kako najlažje v enem kosu odstraniti sladico s pekača?
1 pekač pokrijemo s krožnikom (sladica mora biti nekoliko ohlajena)
2 krožnik s pekačem obrnemo
3 odstranimo pekač
4 pokrijemo z drugim krožnikom, primemo oba krožnika in na hitro obrnemo
5 odstranimo krožnik in lahko že serviramo
Ni komentarjev
Objavite komentar