Stara dobra žolca je odlična za hladno predjed, a s časom je dobila kar nekaj posodobljenih izvedb. Predstavljam vam mojo izpeljanko odlične in okusne žolce.
Zahtevnost:
20 minut / 4,20 ure
Sestavine (za posodo, ki meri 1 liter):
0,35 kg očiščenih piščančjih prs
2 manjša korenja
1/2 srednje velike čebule
6 strokov česne
1/2 rdeče paprike
1/2 zelene paprike
1 rezina gomolja zelene
1 pest mešanih svežih zelišč (bazilika, rožmarin, timijan, šetraj, vodna kreša)
1/2 čajne žličke soli
2 ščepca grobo mletega tribarvnega popra
1 ščepec mletega muškatnega oreščka
1/2 piščančje jušne kocke
10 listov želatine
za dekoracijo - jajce, limonin sok, bučno olje, vodna kreša
PRIPRAVA
Piščančja prsa operemo pod tekočo vodo, osušimo ter narežemo na srednje debele rezance.
Piščančje rezance postavimo v kozico, posolimo in zalijemo s hladno vodo.
Ko voda zavre, počasi kuhamo 6 minut.
Blanširana piščančja prsa odcedimo.
Zelenjavo očistimo, operemo pod tekočo vodo ter narežemo.
Gomolj zelene, korenje in papriko narežemo na tanke rezance. Česen narežemo na tanke lističe, a čebulo na majhne kocke.
Za lažje merjenje: vse narezane zelenjave skupaj je dve skodelice in pol (skodelica 0,20l).
V kozico ulijemo 0,80 l hladne vode ter dodamo zelenjavo in blanširana prsa.
Dodamo sol, poper, muškatni orešček in jušno kocko.
Ko voda zavre, na najmanjšem dovodu toplotne energije kuhamo 10 minut.
Kuhani osnovi za aspik dodamo sveža zelišča in namočene liste želatine (namočimo v hladni vodi za 5 minut). Mešamo toliko časa, da se želatina razpusti.
Pripravljen aspik vlijemo v posodo, ki drži najmanj 1 liter.
Posodo postavimo v hladilnik vsaj za 4 ure, da se strdi.
Aspik vzamemo s hladilnika, postavimo za pol minute na soparo in nato stresemo na desko.
Aspik imate lahko shranjen v hladilniku do pet dni.
Piščančji aspik narežemo na rezine ali kocke z ostrim nožem, ki ga namakamo v vroči vodi.
SERVIRANJE
Kos aspika položimo na servirni krožnik, obložimo s trdo kuhanim jajcem, potrosimo z vodno krešo in pokapamo z bučnim oljem in limoninim sokom.
Ni komentarjev
Objavite komentar